вівторок, 31 жовтня 2017 17:20

Долю пацієнтів вирішуватиме одна ніч

Пакет медичних послуг, який гарантуватиме держава, регулюватиме закон про бюджет. Цей перелік переглядатимуть щороку, згідно із прийнятою 19 жовтня медичною реформою. Лікарні і хворі можуть стати заручниками бюджетної ночі.

Так вважає професор кафедри маркетингу та управління бізнесом Національного університету "Києво-Могилянська академія", співавтор доктрини збалансованого розвитку "Україна 2030" Ніна Чала. Про це вона розповіла в інтерв'ю радіо "Хаят".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформу неможливо зробити, скоротивши фінансування

  Експерт із державного управління Ніна Чала: "На жаль, у традиціях української держави не виконувати свої гарантії. У випадку з медициною внесення змін у державний гарантований пакет медичних послуг може означати банкрутство родин, або інші фатальні наслідки"
Експерт із державного управління Ніна Чала: "На жаль, у традиціях української держави не виконувати свої гарантії. У випадку з медициною внесення змін у державний гарантований пакет медичних послуг може означати банкрутство родин, або інші фатальні наслідки"

"Будь-які поточні зміни до бюджету можуть привести до перегляду гарантованого пакету медичних послуг. Кому цікаво, можете подивитися, скільки впродовж року вносять правок до головного фінансового документу.

На жаль, у традиціях української держави не виконувати свої гарантії. Кожен повнолітній громадянин може пригадати, коли по відношенню до нього держава цинічно не виконала зобов'язання. У випадку з медициною внесення змін у державний гарантований пакет медичних послуг може означати банкрутство родин або інші фатальні наслідки. Сюди додайте існуючу в Україні медичну бідність, а також сортування карток на "хворий може лікуватися", "хворий хоче лікуватися", - каже Ніна Чала.

15 відсотків пацієнтів не змогли вчасно одержати медичну допомогу

Вона наводить дані дослідження Світового банку за 2010 рік. 15% пацієнтів в Україні не змогли одержати вчасно необхідну медичну допомогу. Переважно - через високі ціни.

"А після 2010 року рівень добробуту ще більше знизився, тож можемо очікувати погіршення здоров'я, зростання запущених випадків захворювань, відмову від лікування", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На одного сільського лікаря припаде 1,5 тисячі пацієнтів - Зубко

Ніна Чала звертається до досвіду Грузії:

"Хоча наші реформатори і кажуть, що в Україні це відбувається інакше, однак у перший рік змін у Грузії там різко зросла смертність. Власне, це одна із причин, за яку цю реформу критикує ВООЗ".

Ще один негативний аспект процесів, які відбуваються, Ніна Чала вбачає у тому, що в Україні немає достатньо інформації про структуру населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Медичну реформу не можна зводити до тези "гроші ходять за пацієнтом" - експерт

"Ми не знаємо, скільки в Україні населення. Не відомо, чим воно хворіє, чим може занедужати і скільки грошей треба на покриття критичних витрат в охороні здоров'я. Передбачено, що на державний гарантований пакет медичних послуг виділятиметься не менше 5 відсотків ВВП. А скільки витрачатиметься загалом на галузь? А скільки треба? На підставі яких даних розраховані 5 відсотків. Чому не 8 чи 4,5?" - зауважує Ніна Чала.

Повну версію інтерв'ю з доктором наук державного управління Ніною Чалою про реформу охорони здоров'я можна прочитати тут.

19 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про медичну реформу. Закон набере чинності 1 січня 2018 року. В Україні встановлять єдині тарифи оплати медичних послуг і препаратів, що надаватимуть за програмою медичних гарантій. Отримуватимуть оплату за медобслуговування пацієнтів заклади охорони здоров'я та фізичні особи-підприємці, які укладуть відповідні договори з Національною службою здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Долю пацієнтів вирішуватиме одна ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі