четвер, 24 грудня 2020 17:19

До Ради внесли альтернативний законопроєкт про ув'язнення за брехню в деклараціях

До Ради внесли альтернативний законопроєкт про ув'язнення за брехню в деклараціях
Законопроєкт виправляє недоліки компромісного закону про повернення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Фото: "Уніан"

Фракція "Голос" внесла до Верховної Ради законопроєкт щодо повернення у законодавство норми про позбавлення волі за недостовірне декларування.

Найсуворіше покарання передбачене як за умисне недостовірне декларування на суму понад 4,5 млн грн, так і за умисне недекларування, повідомив перший заступник голови комітету ВР з питань антикорупційної політики, нардеп фракції "Голос" Ярослав Юрчишин.

"Президент Володимир Зеленський, незважаючи на свої гучні заяви про те, що корупціонерів треба садити, незважаючи на маніпулятивні опитування під час виборів, де він питав, чи потрібно корупціонерів садити довічно, підписав закон, який, фактично, дає можливість уникнути будь-якої відповідальності за брехню у деклараціях майже на 9 мільйонів гривень. Це, на хвилинку, ціна 2 мерседесів екстракласу. У того, хто приховав таку інформацію, у чиновника, який має підстави приховувати володіння такими двома автомобілями, досить широкий вибір для уникнення відповідальності. По-перше, це дієве каяття: визнав провину, визнав, що це була помилка, покаявся - і наш найгуманніший суд у світі позбавить будь-якої відповідальності. По-друге, невеликий штраф - 51 тисяча гривень, який не становить, фактично, і 10 відсотків від прихованої корупціонером суми", - сказав він.

Законопроєкт виправляє недоліки компромісного закону про повернення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Він додає недостовірне декларування та неподання декларації до переліку корупційних правопорушень у Кримінальному кодексі та передбачає суворіші санкції за них - до 2 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд відреагував на рішення Венеційської комісії

15 грудня Верховна Рада відновила повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції. Воно було заблоковано після скандального рішення Конституційного суду України щодо скасування відповідальністі за брехню в декларації.

Водночас Венеціанська комісія радить Верховній Раді внести зміни до закону про Конституційний суд України.

4 грудня Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – за брехню про статки передбачили штраф і обмеження волі.

23 грудня відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «До Ради внесли альтернативний законопроєкт про ув'язнення за брехню в деклараціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі