понеділок, 07 червня 2021 11:43

До Порошенка на урочистості приїхали Байден та Лукашенко

До Порошенка на урочистості приїхали Байден та Лукашенко
Петро Порошенко переміг на виборах з результатом 54,7%. Фото: ВВС

Шість років тому, 7 червня 2014-го, відбулася інавгурація новообраного п'ятого президента України Петра Порошенка.

Він переміг на виборах з результатом 54,7%. Найближча конкурентка Юлія Тимошенко набрала 12,81%.

Урочиста подія 2014-го обійшлася в 1 млн 284 тис. грн. Віктором Ющенком касові видатки склали 1 млн 446 тис. грн. На проведення заходів із нагоди інавгурації президента-утікача Віктора Януковича – 1 млн 790 тис. грн.

Серед витрат найбільшими стали транспортні та на розселення членів офіційних іноземних делегацій, прийом на Софіївській площі. Участь в урочистостях взяли 56 міжнародних делегацій. Прибув і тодішній віцепрезидент США Джо Байден.

Найбільший кортеж виявився у тодішнього президента Білорусі Олександра Лукашенка – автоколона з 11 автомобілів. Офіційну російську делегацію на інавгурації очолив посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов.

В Мистецькому Арсеналі після інавгурації відбувся святковий фуршет. Тоді прибули колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, українські президенти – Віктор Ющенко та Леонід Кравчук. Приїхали також олігархи – Олександр Ярославський, Костянтин Жеваго, Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

Наступні вибори президента відбулися 2019-го. Тоді у другому турі за Володимира Зеленського проголосували 73,22% виборців. За Петра Порошенка – 24,45%.

Петро Порошенко на парламентських виборах до Верховної Ради 2019 року очолив список партії "Європейська солідарність". Партія набрала 8,10 % голосів та отримала 23 депутатських місця.

Журналісти Bihus.info опублікували у травні 2021-го декілька матеріалів про нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука. У сюжеті згадують, зокрема, Порошенка. Йдеться про домовленості Медведчука з представниками окупантів на Донбасі, переговори з російськими чиновниками. За словами журналістів, у перемовинах той посилається на Порошенка.

4 червня Порошенко прийшов на допит в СБУ, де його допитували у справі про держзраду нардепа Медведчука. Йому та нардепу від ОПЗЖ Козаку 11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру.

Зараз ви читаєте новину «До Порошенка на урочистості приїхали Байден та Лукашенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі