четвер, 22 жовтня 2015 17:08

Чорновіл пояснив, чому позов Януковича до Європейського суду не більше, ніж піар

Чорновіл пояснив, чому позов Януковича до Європейського суду не більше, ніж піар
Reuters

Позов колишнього президента Віктора Януковича до Європейського суду з прав людини є лише піаром.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Чорновіл.

"Янукович і його адвокати просто роблять піар-хід, який в основному може спрацювати для російської пропаганди, а не цілого світу. Не більше", - сказав він.

"Запакували великий пакет заперечень, обурень. Не має жодного значення, юридично добре або погано вони підготовлені. Написали на цьому конверті адресу офісу в Страсбурзі, оформили листа і відправили до Франції. А далі лист потрапляє у відділ кореспонденції. Якщо у Януковича серйозні адвокати, то вони спробують, щоби він не залежався на роки. А там його розглядають і повертають без задоволення у зв'язку з відсутністю підстав для розгляду в суді", - пояснив колишній нардеп.

За словами Чорновола, спочатку Янукович зобов'язаний відстояти свої права в українських судах.

"Якщо Янукович вважає, що його право на допит на приватній кімнаті або на явочній квартирі ФСБ Росії є конституційним, він має в українському суді відстояти його. І якщо йому відмовлять у всіх інстанціях, тоді він матиме законне право звернутися до Страсбургу. Зараз підстав немає", - зауважив екс-нардеп.

Експерт переконаний, що Януковича можна судити в Ростові.

"Зараз Янукович оскаржує, що йому відмовили в дачі свідчень по скайп-зв'язку і в тих приміщеннях на території Росії, які він визначить сам. Але є Кримінально-процесуальний кодекс, який підписаний ним же як закон. Там дуже чітко виписані положення щодо міжнародної співпраці у правочинстві. І щодо діяльності саме консульських установ у судочинстві за кордоном. І це має робитися у Генеральному консульстві України в Ростові. Оскільки Янукович передав через адвокатів адресу у цьому місті. Хоча, не думаю що він там живе. Напевне десь у Москві. Всі допити, всі дії можуть відбуватися тільки там і ніде більше. Також може застосуватися скайп-зв'язок", - сказав Чорновіл.

Однак, за словами екс-нардепа, українські слідчі мають потрапити до Росії.

"Є маленька деталь. У цьому КПК чітко визначено процедуру встановлення особи. І це не просто скайпом показати паспорт. Мають прибути слідчі, які перевірять цей паспорт, встановлять особу. І тільки тоді може відбутися відповідний зв'язок", - зауважив Чорновіл.

Нагадаємо, що колишній президент Віктор Янукович подав позов до Європейського суду з прав людини "через регулярні порушення Україною його прав людини".

Зараз ви читаєте новину «Чорновіл пояснив, чому позов Януковича до Європейського суду не більше, ніж піар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі