субота, 30 січня 2021 20:23

Чого бракує Україні, аби переламати хребет корупції

Чого бракує Україні, аби переламати хребет корупції

Потрібна політична воля, щоб подолати Україні корупцію, вважає юрист Олександр Чебаненко.

"У Румунії, Чехії, Польщі до відповідальності притягали навіть прем'єрів. Головний критерій – доведення справи до суду. В Румунії це налагоджували п'ять-сім років. У Польщі – швидше. У нас шість минуло. Топчемося на місці. В Україні антикорупційних органів уже чи не найбільше в Європі. З 2015-го щороку із держбюджету на них виділяли 92 мільйони доларів. І майже 64 мільйони отримали із закордонних джерел. Але рівень довіри суспільства до них низький. Центр Разумкова дослідив, що Нац­агентству з питань запобігання корупції не довіряє 71 відсоток опитаних, Національному антикорупційному бюро – 72,5 процента, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі – 70. Про ефективність ще зарано говорити. Є корупційні скандали та внутрішня конкуренція. Є проблема непрофесіоналізму", - сказав Чебаненко.

Потрібна ревізія всієї антикорупційної архітектури на відповідність законодавству., додав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За брехню в деклараціях необов'язково сидіти в тюрмі - експерт

"Треба провести загальну податкову амністію. Важливо визначити конкретний період, за який людина може вказати всі статки, але не підтверджувати джерел. Це дасть змогу легалізувати прибутки, які не є корупційними, а просто їх не можуть підтвердити документами. Звичайно, неприпустима легалізація в такий спосіб статків, здобутих злочинним шляхом".

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю З ОЛЕКСАНРОМ ЧЕБАНЕНКОМ У ПОТОЧНОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) повідомило, що від його імені невідомі вели спілкування із керівника територіальних управлінь Агенства.

Зараз ви читаєте новину «Чого бракує Україні, аби переламати хребет корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі