субота, 31 березня 2018 08:12

Через рік Україна обиратиме нового президента

Рівно через рік, 31 березня 2019-го, Україна обиратиме нового президента. За результатами опитувань, нинішній глава держави Петро Порошенко входить у трійку лідерів президентської гонки.

25 травня 2014-го українці обрали Порошенка на позачергових виборах після перемоги Революції гідності та втечі Віктора Януковича. Тоді за нього проголосували майже 55% громадян. Зараз Порошенка готові підтримати 14%, за результатами соцопитування групи "Рейтинг".

Автор: УНІАН
  За Петра Порошенка в 2014 році проголосували майже 55% виборців
За Петра Порошенка в 2014 році проголосували майже 55% виборців

На прес-конференції 28 лютого він заявив, що ще не вирішив, чи буде балотуватися.

"Рішення щодо участі у виборчій кампанії я буду приймати тоді, коли кампанія розпочнеться. Обіцяю вас про це детально проінформувати... Я не програв ще у своєму житті жодної виборчої кампанії", - сказав Порошенко.

Автор: REUTERS
  Юлія Тимошенко з підтримкою в 45% у 2010 році програла вибори Віктору Януковичу, який отримав 49% голосів
Юлія Тимошенко з підтримкою в 45% у 2010 році програла вибори Віктору Януковичу, який отримав 49% голосів

За рейтингами його випереджає лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко. За неї готові проголосувати 16% виборців. Офіційно про участь у виборах-2019 "Леді Ю" ще не оголошувала.

На третьому місці серед умовних кандидатів у президенти – лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук. Його воліють бачити в президентському кріслі 9% українців. При цьому сам Вакарчук заявив, що його не цікавить влада.

"Ви знаєте, що я ніколи не заявляв про свої президентські амбіції. Я не збираюся цього робити і сьогодні. Влада як така мене не цікавить. І взагалі: до публікації таких рейтингів я ставлюся досить стримано. А ще більше - до їх обговорення, тому що вважаю, що в країні зараз є важливіші речі, гідні обговорення", - сказав Вакарчук.

Порошенко - чинний президент. Його стратегія зрозуміла: вибудовує вертикаль влади. Призначає нових губернаторів, формує команди на місцях, які будуть працювати на нього. Намагається будь-які позитивні речі видати за власні досягнення або ж вигадати ці позитиви, якщо їх нема.

Для Тимошенко головне сформувати переконливу команду з нових людей, не заплямованих у владі, які зможуть переконати суспільство у тому, що вони знають, як витягти країну з кризи, і яким люди повірять. Зможе сформувати таку команду - отримає серйозні шанси на перемогу.

Щодо Вакарчука не вірю, що він міг би щось зробити таке, що б дозволило претендувати на перемогу. Люди хочуть побачити когось нового, не заплямованого, енергійного, чесного. Сподівання дуже великі. На це спирається розрахунок стосовно Вакарчука. Але крім цього він повинен знати, як функціонує влада. Інакше його просто з'їдять або стане маріонеткою того, хто його привів, - розповів Gazeta.ua політолог Олександр Кочетков.

31 березня 2019 року відбудуться вибори шостого президента незалежної України. Першим очільником держави із підтримкою в 62% у 1991 році став Леонід Кравчук. На дострокових виборах 1994 року його змінив Леонід Кучма. Йому свої голоси віддали 52% виборців. За п'ять років він знову очолив державу, отримавши 56% довіри.

Волевиявлення 2004 року проходило у вкрай напруженій політичній атмосфері. Віктор Ющенко оскаржив результати другого туру, за якими ЦВК оголосила переможцем Віктора Януковича. Далі пройшла Помаранчева революція. У результаті Верховний суд анулював офіційні результати. У повторному голосуванні переміг Ющенко з 52% голосів проти 44% у Януковича.

Лідер "регіоналів" узяв реванш на виборах 2010 року і переміг з 49% проти 45% Тимошенко. Однак до завершення каденції у президентському кріслі не досидів - Революція гідності вигнала Януковича та його найближче оточення з країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко дала Порошенку місце для передвиборчих маневрів - експерт

Згідно з результатами соціологічного опитування групи "Рейтинг", у президентському рейтингу лідирують Юлія Тимошенко (15,8%) та Петро Порошенко (13,8%). Третє місце у Святослава Вакарчука з підтримкою 9,6%. На четвертому з рейтингом 8,4% - Вадим Рабинович. На п'ятому і шостому розташувалися Анатолій Гриценко (8,3%) і Олег Ляшко (8%). На сьомому місці Юрій Бойко (7%).

Зараз ви читаєте новину «Через рік Україна обиратиме нового президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі