середа, 05 березня 2014 16:25

Метою Кремля є захоплення всієї України — політолог

Метою Кремля є захоплення всієї України — політолог
Володимир Путін. Фото: rus.tvnet.lv

Президент Росії Володимир Путін дав прес-конференцію для російських ЗМІ. Політолог Олександр Палій вважає: його поведінка свідчить, що він не відмовився від зазіхань на Україну. Про це він розповів у інтерв'ю Gazeta.ua

- Враження таке, що Путін шалено розлючений на Майдан, - каже фахівець. - Він опинився в полоні власної пропаганди і повірив їй. Це помилка, яку не повинен робити політик. Тобто, він повірив, що українці боягузи і салоїди. Але вони з фанерними щитами ішли на снайперів. І зараз у Криму в умовах постійного й агресивного тиску з боку російських військовослужбовців наші вояки гідно тримаються попри переважаючі сили супротивника. Відтак росіяни все більше розуміють, що на теренах материкової України все буде по-дорослому.

Кремль сподівався, що на Сході і Півдні України піднімуться маси людей за Росію, але там намагаються дестабілізувати ситуацію лише нечисленні найняті провокатори і тітушки.

Крім того, Путін думав, що американці — тупі й полохливі. А виявилося, що ці "трусливые янки" готові ризикувати і відстоювати свої принципи усіма засобами. Держсекретар Джон Керрі заявив, що вони "смертельно серйозні". Авіаносні група через Егейське море вирушила до Чорного.

Путін сказав, що російські вояки стануть позаду українських жінок і дітей і штовхатимуть їх на наші позиції, і хай хтось спробує стрельнути. Про що свідчить ця обмовка?

- Це значить, що у нього є реальний план використати наших жінок і дітей в якості живого щита. Російські спецслужби побачили, що нікому не відомих студентів та полеглих громадян на Майдан вийшли оплакувати мільйони. Якщо українці такі жалісливі, то, мовляв, по жінках і дітях стріляти не будуть.

Навіщо російський президент перекручує факти щодо подій в Україні?

- Росія живе у полоні своїх стереотипів. І поки вона не подивиться на себе і на світ ясними очима, у неї будуть комплекси, які штовхатимуть її на безумні дії. Колись Олександр Пушкин сказав: "Тьмы низких истин мне дороже нас возвышающий обман". Нині російська пропаганда стала суцільним обманом, який принижує усіх навколо. Коли керівник держави знаходиться в полоні таких стереотипів, то він, як сказала Меркель, втрачає звязок з реальністю.

Інформаційна війна Росії може перерости в справжню?

- Усе сказане на прес-конференції Путіним свідчить, що війна абсолютно реальна і вона спрямована не стільки на Південь і Схід, скільки на Київ. Метою Кремля є захоплення всієї України. Тому почалася інформаційна й психологічна підготовка. Спочатку росіяни сказали, що вони не визнають Будапештського меморандуму, який гарантував Україні цілісність і суверенітет. Потім пролунало, що про ціни на газ нема з ким домовлятися. Далі прийняли рішення не постачати КамАЗи в Україну, аби вони не пішли для армії. Почалося блокування надходження нафти й пального.

У Ростовській області почали будувати табори нібито для біженців. Насправді це мали бути фільтраційні табори. Під час наступу російської армії туди б звозили усіх українських чоловіків із завойованих територій, аби в тилу не було партизанського руху. Усе це свідчить про те, що Москва готувалася до супер масштабної війни. Ці ідеї досі блукають у голові Путіна. Він говорить про можливе введення військ в Україну абсолютно упевнено. Видно, його дуже зачепило, що в Україні стався Майдан, що у нас є живе громадянське суспільство, а не стадо рабів.

Один з китайських лідерів якось сказав: "Нема гіршого, ніж повірити у власну пропаганду". Мені здається, що в Росії багато хто в неї повірив.

Чому Путін не зізнався, що в Криму знаходяться російські війська, а сказав, що це загони місцевої самооборони?

- Якби він про це зізнався, то визнав би свою вину. Тоді треба їх виводити. Це ослабило б його міжнародну позицію. Тому йому краще прикинутися, що Росія тут ні до чого. Але в міжнародній дипломатії це ще гірше, коли керівник такого рангу відверто бреше. Це остаточно підриває довіру до нього. Таке ж перебріхування було в Раді безпеки ООН російського представника Віталія Чуркіна. Він говорив, що в східних регіонах України гинуть люди, арештовують депутатів, б'ють їх, змушують приймати необхідні Києву рішення. Насправді там безчинствами займаються російські бойовики. Штурм обласних адміністрацій в Харкові, Донецьку Луганську здійснювали білгородці і москвичі. Побили голову Донецької облради Шишацького. І звалюють усе це на самооборонців з Майдану. Називають чорне білим. А тисячні демонстрації в цих регіонах проти військового втручання замовчують. Насправді масової підтримки проросійського сепаратистського руху на Півдні і Сході не видно.

Російський президент обмовився, що політичного майбутнього у Віктора Януковича нема. Чи означає це, що Кремль уже поставив на ньому хрест?

- Вони можуть його іще витягати із загашника, коли це буде потрібно. Ось заявили, що Янукович письмово звернувся до Росії за військовою допомогою. Він може і не таке підписати. Наприклад, оголосити себе Наполеоном. По суті, Янукович зараз полонений. І за пачку чаю чи якусь передачу ладен понаписувати що завгодно.

Чи може вплинути на позицію російського керівництва обвал акцій найбільших компаній?

- Лише у довгостроковій перспективі. А нині це Путіна не спинить. Його трохи спинили і наші військові, які категорично відмовилися переходити на бік противника, і вкрай серйозна позиція керівництва США. Їхні літаки можуть з Егейського моря дістатись до Києва. Заради України американці пішли на серйозний ризик — іти на конфлікт з такою ядерною державою як Росія.

По поведінці Путіна на цій прес-конференції видно, що він готовий відступити?

- Поки тільки тимчасово, під тиском обставин. Він ненавидить Україну, бо вбачає у ній потенційну загрозу для себе. Адже "зараза" Майдану може перекинутися на Росію. Вона чомусь ніколи не хоче займатися собою і змінити всеросійське запустіння, а у своїх внутрішніх бідах винуватить когось. Для росіян найкраще, щоб їхнє керівництво не займалося глобальними суперечками, а зробили кращу медицину для своїх громадян, розвивали регіони тощо. Але до цього вже тисячу років руки не доходять — весь час треба підіймати імперію.

Наскільки ще затягнеться протистояння в Криму?

- Боюся, що там окупація буде тривалою. Пройде референдум, на якому не важливо, як проголосують люди. Маріонетковий уряд намалює, що захоче. Улітку там не буде ніяких курортників. Ну може, якісь росіяни зважаться приїхати. Автономія ще довго залишатиметься вогнищем нестабільності в Україні.

Але Захід вимагатиме повернення ситуації в конституційне русло. Туреччина теж серйозно тиснутиме на Кремль, аби Крим залишився в складі України. А вона має переконливі важелі впливу на Росію. Через неї іде газогін "Південний потік". Вона контролює Босфор і Дарданели, тобто, вихід з Чорного в Середземне море. Американці теж тиснутимуть, бо агресія Росії — це виклик їхнім принципам і світовому порядку. І це добре, що в такий момент у України виявилися такі друзі.

Зараз ви читаєте новину «Метою Кремля є захоплення всієї України — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі