четвер, 27 грудня 2012 11:40

Бригинець: "Буду наполягати, щоб усі заходи "Батьківщини" відбувалися українською мовою"

Бригинець: "Буду наполягати, щоб усі заходи "Батьківщини" відбувалися українською мовою"
Олександр Бригинець вважає, що якщо "Батьківщина" бореться за статус української мови, то і заходи має проводити українською. Фото: news.bigmir.net

Нардеп від "Батьківщини" Олександр Бригинець зробив зауваження Арсенію Яценюку щодо ведення корпоративу партії двома мовами. "Ну так, а що? Напиши про це в себе на фейсбук", - зіронізував голова фракції "Батьківщина".

Нагадаємо, що після цього Бригинець покинув захід.

"Корпоратив - це був такий-собі фуршет. Нічого грандіозного, - розповідає Бригинець у коментарі Gazeta.ua. - Почався о п'ятій годині. Спочатку було спілкування, а потім, близько шостої почалася офіційна частина, виступи ведучих. Їх було двоє. Після початку їхнього виступу я пішов.  Ведучі - невідомі люди. Це — не зірки. Якраз те, що це не зірки були, показово. Бо знаєте, якби прийшла зірка і сказала, я буду говорити тільки російською, це одне. А це - звичайні люди. Можна було б підібрати людину, яка уміла  б говорити українською", - розповідає Бригинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зубанов: В "мовному" питанні не треба закликати до компромісу, варто шукати здоровий глузд

Нардеп каже, що він одразу ж підійшов до Арсенія Яценюка — спитати чи в курсі він.

"Я підійшов до Яценюка і висловив своє здивування тим, що корпоратив ведеться і російською.  Якби я почув у відповідь таке ж здивування: "Ну, не знав, це - якась дурня"...  А він сказав: "Ну, так, а що? Це якась дівчинка-ведуча із Донецька, то вона по-російськи говорить". Це свідчить про те, що він був  у курсі, саме це мене і спонукало піти. Оскільки я робив закиди Віталію Кличку з приводу його підходу до російської та української мови, то я не вважав за можливе  промовчати і в такому випадку", - розповів він.

Бригинець також запевняє, що він би не оприлюднював цю історію, якби не іронічна відповідь Яценюка.

"Я б, звичайно, не обнародував цю історію, якби сам  Яценюк не сказав: "Ну, так шо? Напиши про це у себе на фейсбуці". От я і написав. Я запитав і у Олександра Турчинова хто організував корпоратив. Він відповів - секретаріат. Думаю, це відбувалося із відома партійців. Відповідь Турчинова мене влаштувала. Він сказав: "Я не був організатором. Я не знав хто це організовує, це робив секретаріат, а я у ньому не працюю. Тому я, як і ти, здивувався, стою і слухаю". Тобто, він не виправдовував того, що відбувається", - розмірковує Бригинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" заявила, що змусить "регіоналів" прийняти новий закон про захист української мови

Новообраний нардеп розповідає, що "раніше я не брав участь у корпоративах, адже не був нардепом". Однак він наголосив: "Точно скажу, що усі новорічні заходи чи інші заходи, які відбувалися за участі фракції "Батьківщина" у Київській  раді відбувалися українською мовою".

На думку опозиціонера, політики, які борються за українську мову повинні бути послідовними у цій боротьбі.

"Політик, який перебуває на засіданні фракції, чи будь-якому іншому заході, пов'язаному із його політичною силою, залишається політиком, а не приватною особою. Коли він перебуває удома,  чи спілкується із друзями, він може говорити якою завгодно мовою. Але на всіх акціях, будь це мітинг, чи вечірка, це є частина політичної роботи. Тобто мова маєбути українська. Там були присутні не громадяни Яценюк, Турчинов, Бригинець, чи там Шевченко, а політики, депутати Верховної Ради. Безумовно, ніякого порушення закону не було. Я кажу лише про моральний аспект цієї справи. Я буду наполягати, щоб будь-які заходи, які відбуваються за участю партії, яка бореться за державний статус української мови, відбувалися українською мовою", - сказав він.

Бригинець також додав, що В'ячеслава Кириленка, Миколи Томенка, Юрія Стеця та Володимира Ар'єва на корпоративі не було. А з іншими нардепами Бригинець своїми думками не ділився.

"Я підійшов лише до Яценюка, біля якого стояв Мартиненко, та до Турчинова. Ніякого бажання влаштувати демонстративне покидання в мене не було. Важливо, щоб Яценюк і Кличко розуміли, що вони є політиками завжди. Чи перебувають на трибуні чи ні. Цей струс, який відбувся навколо цього, зрештою, приведе до того, що будь-яка наступна зустріч присвячена чому завгодно буде відбуватися українською мовою", - вважає депутат.

Зараз ви читаєте новину «Бригинець: "Буду наполягати, щоб усі заходи "Батьківщини" відбувалися українською мовою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі