вівторок, 10 листопада 2020 18:00

"Більшість ненавидять корупцію, але можна порішати з кумом" - економіст

"Більшість ненавидять корупцію, але можна порішати з кумом" - економіст
Громадян, які готові брати на себе відповідальність, більшає, каже Володимир Дубровський. Фото: Тарас Подолян

Щоб Україна розвивалася, населенню треба ментально змінюватися. Про це Gazeta.ua сказав економіст Володимир Дубровський.

"В економіці є невикористаний потенціал. Якби в Україні були цивілізовані економічні, правові інституції, як у розвинених країнах, то, напевно, цей потенціал можна було б використати.

Але об'єктивна істина в тому, що в нас є великі інституційні проблеми та проблеми з менталітетом населення.

Україна має суттєвий прогрес, але він недостатній. Треба мислити інституційними, стратегічними категоріями. Українці звикли до стратегій індивідуального виживання – просто зараз вижити самому, своєю родиною. Це не дає змоги рухатися вперед. Якщо немає довіри до інституцій, бажання їх будувати, а кожен намагається виживати сам по собі, то інституцій не буде.

Наприклад, переважна більшість ненавидить корупцію, але якщо щось погане станеться, то з кумом можна буде порішати за невеликі гроші.

Патерналізм. Він не настільки властивий українцям, як росіянам, але все одно цей спадок від старих часів залишається сильним. Це гальмує. Замало людей, які вважають, що їхня доля залежить виключно від них. Які готові брати на себе відповідальність. Хоча ця частина збільшується. Але ще великий шлях попереду", - каже Володимир Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Корупціонери скинулись і пропхали свого прем'єром" - Шалайський

Кабінет міністрів провів аудит української економіки. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна втратила $1 трлн ВВП за 10 років. Серед причин - незавершені реформи, відсутність довгострокової економічної стратегії, корупція та неефективне управління.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість ненавидять корупцію, але можна порішати з кумом" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі