середа, 31 січня 2018 19:29

Завдяки впровадженню RAB-регулювання українці отримають вищу якість послуг з електропостачання - радник міністра енергетики

  У перші роки впровадження RAB-регулювання споживачі перш за все виграють підвищення надійності електропостачання - зазначив Сергій Чех
У перші роки впровадження RAB-регулювання споживачі перш за все виграють підвищення надійності електропостачання - зазначив Сергій Чех

"У перші роки впровадження RAB-регулювання споживачі перш за все виграють підвищення надійності електропостачання", - зазначив радник Міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех в інтерв'ю телеканалу NewsOne.

Насамперед зменшиться кількість і тривалість перерв у постачанні електричної енергії, оскільки, за словами експерта, "разом зі стимулюючим тарифоутворенням мають запрацювати механізми контролю так званих показників аварійності".

Також споживачі отримають "різноманіття послуг, і постачальників, і участь в регулюванні, можливості купувати нічні часи, використовувати опалення електричне".

Окрім того, наголосив Сергій Чех, через 5-7 років регуляторного періоду "тарифи електричної енергії не будуть зростати через додаткові витрати обленерго", які мають перейти на рефінансування.

Радник Міністра енергетики переконаний, що в результаті впровадження стимулюючого тарифоутворення Україна також зробить перший крок у напрямку "розумних мереж". Наразі Міністерство енергетики та вугільної промисловості, за словами Сергія Чеха, вже проводить роботу з підготовки концепції "розумних мереж": "Ми маємо на меті забезпечити розвиток мереж таким чином, щоб вони були гнучкими, надійними і зручними для користувачів".

На сьогодні, за його інформацією, по деяких групах основного обладнання зношення мереж перевищує 60%. Витрати, необхідні для подолання цього зносу, оцінюються ним у 5-7 млрд грн на 5-8-річний цикл. Джерелами отримання цих коштів експерт назвав тарифи, економію самих витрат та рефінансування.

НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року. У січні 2018 року постанову опублікували, що відкриває можливість для переходу обленерго на цю систему.

Стимулююче регулювання – це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів (3,5 або 8 років). Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва і модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергія, теплова енергія тощо), та стимулювання ефективності витрат розподільчих компаній (постачальників).

У середині 1990-х років на RAB-регулювання перейшли більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський Союз 2002 року зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB під час встановлення тарифів для монополій, і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та низка інших держав.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки впровадженню RAB-регулювання українці отримають вищу якість послуг з електропостачання - радник міністра енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі