вівторок, 03 травня 2011 12:12

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японія визнала, що приховувала частину інформації про Фукусіму

Японія визнала, що приховувала частину інформації  про Фукусіму

Японський уряд визнав, що приховував частину інформації про аварію на АЕС "Фукусіма-1". Як пояснив глава секретаріату об'єднаного штабу з ліквідації аварії на атомній станції, радник прем'єр-міністра країни Госі Хосоно, це було зроблено, щоб уникнути паніки.

Зокрема, офіційний Токіо тримав у таємниці за щонайменше 5 тисяч вимірів радіації та оцінки щодо можливого розповсюдження радіації після березневих подій на японській АЕС.

"Така позиція була помилковою", - підкреслив радник японського прем'єр-міністра. Госі Хосоно пообіцяв, що надалі вся інформація про АЕС "Фукусіма-1" буде надаватися  розголосу і поширюватися негайно.

У свою чергу, японська друковані ЗМІ також зазначає, що аварія на АЕС "Фукусіма-1" показала неефективність створеної в країні системи збору даних про радіацію з атомних станцій.

Витік радіації з АЕС "Фукусіма-1" розпочався після землетрусу і цунамі 11 березня 2011. Стихія зруйнувала сотні тисяч будівель і вивела з ладу систему охолодження реакторів АЕС "Фукусіма-1". У грунті у АЕС були виявлені сліди плутонію, період напіврозпаду якого становить тисячі років. Сліди радіоактивних речовин були виявлені у водопровідній воді, а також в овочах, молоці та яловичині з префектури Фукусіма.

На "Фукусіма-1" триває відкачування з нижніх приміщень і дренажної системи АЕС води з високим вмістом радіоактивних речовин. На станції її накопичилося вже близько 87 тисяч 500 тонн.

Число загиблих у результаті катастрофічного землетрусу 11 березня і  цунамі склало 14340 осіб у 12 префектурах. У списках зниклих без вісті числяться 11889 осіб з 6 префектур.

Зараз ви читаєте новину «Японія визнала, що приховувала частину інформації про Фукусіму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі