пʼятниця, 19 серпня 2011 12:01

Янукович не піде на прямий газовий конфлікт з Путіним - політолог

Янукович не піде на прямий газовий конфлікт з Путіним - політолог

Хоча офіційний Київ запевняє, що на сьогодні немає газового конфлікту між Україною та Росією, але інтенсивність таких заяв говорить скоріше про зворотнє, ніж про реальну безхмарність енергетичних відносин двох держав. Після останньої зустрічі двох президентів в Сочі наступило інформаційне затишшя, яке експерти встигли охрестити тишею перед бурею.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 52 роки.

Чи можливий газовий конфлікт з Росією?

- Вище керівництво України не піде на прямий конфлікт з Росією. Вони не хочуть бути підлеглими Путіна, але вони ще мислять категоріями обкому та ЦК. Для них сьогоднішні ЦК - Вашингтон, Брюсель та Москва й вони не можуть собі уявити прямий конфлікт з цими високими керівниками. Зберігати власність та контроль над країною - так, але обов'язково домовлятись з цими цековськими начальниками в Москві та Брюселі. Це їх психологія, тому В.Янукович не піде на прямий газовий конфлікт з Путіним. Тут будуть спрацьовувати й електоральні причини, бо більшість виборців ПР - це проросійські люди. Вони сприймають Росію як друга, тому Віктор Федорович не може дозволити собі те, що собі міг дозволяти Віктор Андрійович. Крім того, зараз не та ситуація, щоб виникла якась нова газова війна. Дві попередні війни були тоді, коли не було газових угод, а зараз угода є. Ми змушені продовжувати стосунки з росіянами на невигідних для нас умовах. Тому В. Янукович не піде на розрив угоди 2009 року. Нова війна може бути лише в тому випадку, коли Україна розірве її в односторонньому порядку.

Що можливо протиставити росіянам зараз?

- Я думаю, можлива спроба робити судовий розгляд цієї теми в Стокгольмському арбітражі і саме для цього потрібен процес над Тимошенко. Не лише для того, щоб виключити її з політичний боротьби, але й для того, аби делегітимізувати підписані неї угоди 2009 року. Інших правових підстав перегляду угоди практично нема, тому що там все так виписано росіянами, які, відверто кажучи, постарались, бо угода дійсно забезпечує їхні, а не наші інтереси. Хоча, можна зрозуміти в тій ситуації й Тимошенко, так як їй треба було виходити з тієї ситуації, але вона пішла на занадто великі поступки. Думаю, що цей процес для того, аби переконати Захід в наявності порушення процедур в підписанні цього контракту. Таке можливо, але питання - чи наважиться на судовий конфлікт українська сторона? Думаю, вони все ж будуть більш схильні шукати мирних шляхів розв'язання цієї проблеми.

Які ви бачите шляхи розвитку подій?

- Й тут може спрацювати справа Тимошенко - якщо вирішать залишити її за ґратами, й це призведе до погіршення відносин з ЄС, ускладнить підписання угоди про зону вільної торгівлі, якщо виникне неофіційний бойкот Януковича, то він може зробити для себе висновок — треба домовлятись з росіянами. Якщо в ЄС не хочуть створювати зону вільної торгівлі, то Янукович дасть добро на входження України до Митного Союзу. Я думаю, що в цьому випадку Росія піде на газові поступки. Інший варіант — збереження геополітичного балансу між Москвою та Брюсселем - тоді Україна вступить в довготривалий процес перемовин з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не піде на прямий газовий конфлікт з Путіним - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі