понеділок, 01 лютого 2010 09:10

Янукович криміналом не займався і шпигуном не був - Азаров

Янукович криміналом не займався і шпигуном не був - Азаров

Лідер Партії регіонів, кандидат в президенти Віктор Янукович не має кримінального минулого.

Про це заявив народний депутат від політсили Микола Азаров в інтерв"ю журналу "Фокус".

"Вироки Януковичу були скасовані. Він вступив в партію (у КПРС), а це неможливо було зробити, маючи хоч одну помарку в біографії. І коли він вступив в партію, всім було зрозуміло, що ніякого кримінального минулого за ним не немає", - сказав політик.

"Він би в тій системі ніколи не зміг би стати директором підприємства. Я знаю, як тоді "під мікроскопом" дивилися біографію. І ніяких перспектив у тебе з судимістю не було", - підкреслив він.

За його словами, Янукович не представляв інтересу для спецорганів. "Він не спілкувався з іноземцями, дисидентами. Вербували тих, хто представляв політичний інтерес. А Янукович жив в Єнакієво, робочим був", - пояснив Азаров.

Він переконаний, що Янукович також не міг бути членом кримінальної розвідки.

"До неї вербували тих, хто входив в організовані злочинні угрупування, а їх на весь Радянський Союз були одиниці. Тільки у 90-ті роки вони розплодилися. Але ж інформатор повинен був жити в тому ж середовищі. Як можна працювати одночасно директором підприємства і на кримінальну розвідку?" - сказав парламентарій.

Нагадаємо, раніше Генеральний прокурор України Олександр Медведько заявив, що Янукович був засуджений незаконно.

"Я вважаю, що Янукович не є судимим. І це визнане рішення суду. По суті, він був незаконно засуджений", - відзначив чиновник.

Нагадаємо, що Віктор Янукович народився 9 липня 1950 року в Єнакієве Донецької області в родині робітника.

15 грудня 1967 році у віці 17 років він був уперше засуджений до 3 років позбавлення волі за участь у пограбуванні, як член злочинного угруповання "Півновка".

У зв"язку з амністією з нагоди 50-ти річчя Жовтневої революції термін покарання був зменшений судом до 1,5 років.

Покарання Янукович відбував у колонії Кременчука упродовж 6-7 місяців і був умовно-достроково звільнений на клопотання адміністрації за взірцеву поведінку.

Удруге до кримінальної відповідальності Янукович був притягнути за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості й засуджений 8 червня 1970 року до 2 років позбавлення волі.

Але при цьому з невідомих зараз причин досудове слідство й розгляд справи в суді тягнулися 9 місяців.

За свідченням одного з "друзів" Януковича Олександра Мартиненка, під час інциденту була присутня якась дівчина, яку Янукович начебто захистив під п"яних залицянь.

Побутує легенда, що начебто справа насправді порушувалася за зґвалтування, але завдяки співпраці Януковича з "органами" буцімто зникла заява потерпілої, а справа була перекваліфікована.

18 липня 1973 року, через рік після відбуття другого покарання, ухвалою народного суду Єнакієвого "на клопотання трудового колективу" із Януковича були достроково зняті обидві судимості, термін погашення яких закінчувався в липні 1975 року.

За матеріалами: Фокус, Українська правда
Зараз ви читаєте новину «Янукович криміналом не займався і шпигуном не був - Азаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі