середа, 13 квітня 2011 17:49

Янукович хоче швидше домовлятись із ВР?

Янукович хоче швидше домовлятись із ВР?

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцький вважає, що головною причиною підвищення прохідного бар'єра до Верховної Ради для партій є бажання президента Віктора Януковича зменшити кількість політичних сил у парламенті, з якими потрібно буде домовлятись.

Зокрема, Голобуцький зазначив: "Перше і головне бажання - це зменшити кількість гравців, з якими треба домовлятись"

За словами експерта, на сьогоднішній день тривідсотковий бар'єр в Україні долають максимум п'ять-шість політичних сил.

"Якщо брати нинішню ситуацію, то трипроцентний бар'єр можуть залізно пройти Партія регіонів та "Батьківщина". Проходять ще "Сильна Україна" та "Фронт змін" Яценюка. Вірогідно, пройдуть ще комуністи та ВО "Свобода". Можливо, підтягнуться якісь інші проекти", - вважає політолог.

Водночас, на його думку, 4% подолати деяким вищевказаним партіям буде вже складно.

"4% при нинішній ситуації зменшить кількість парламентських гравців. Тому логіка тут зрозуміла - не вести багато переговорів, знівелювати поняття "золотої акції", - пояснив Голобуцький.

Разом з тим, експерт припустив, що владі в такому разі краще взагалі довести прохідний бар'єр до 7%.

"Якщо повністю виключати дрібних гравців, то краще тоді доводити прохідний бар'єр до 7%. Це практично залишає поза бортом всіх, окрім "Батьківщини" та Партії регіонів, за нинішніми рейтингами", - підсумував представник АМС.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович виступив за підвищення прохідного бар'єру до Верховної Ради. "За умови збереження пропорційної системи прохідний бар'єр має бути диференційованим - для партій 4%, а для блоків 5%, з поступовим зростанням на 1% для кожної нової партії, що входитиме у блок, крім перших двох", - зазначив глава держави.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче швидше домовлятись із ВР?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі