пʼятниця, 07 квітня 2023 10:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Американські аналітики з'ясували реальну позицію Китаю у війні проти України

Американські аналітики з'ясували реальну позицію Китаю у війні проти України
Позиція Китаю не буде нейтральною. Фото: pixabay.com

Китай продовжує риторично применшувати підтримку Росії, демонструючи, що нібито існують рамки китайсько-російського партнерства "без обмежень".

Водночас КНР не стане справжнім нейтральним арбітром у війні в Україні, йдеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Президент Франції Еммануель Макрон зустрівся з Сі Цзіньпіном у Пекіні 6 квітня, закликавши привести РФ до тями і повернути всіх за стіл переговорів. Натомість китайський лідер заявив, що його держава виступає за мирні переговори й шукає політичного рішення, не вдаючись у суттєві подробиці та нікого не звинувачуючи", – зазначають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін відреагував на знецінення Китаєм "безмежної дружби" з РФ

Збереження Китаєм нейтрального статусу та переговори із західними лідерами, відмова від явного засудження Заходу, мінімізація відносин із РФ та припинення конкретної підтримки, ймовірно, є джерелом постійного розчарування російського диктатора Володимира Путіна.

Водночас, двозначні коментарі китайського лідера не свідчать про серйозні наміри Пекіна відкрито тиснути на Росію, щоб вона припинила вторгнення в Україну. А саме це необхідно для серйозних мирних переговорів.

Китай не підтримує Російську Федерацію в її так званій воєнній спецоперації в Україні. Заява про "безмежну дружбу" між Москвою та Пекіном – не більше, ніж риторичний прийом, заявив посол КНР у Європейському Союзі Фу Цун перед зустріччю із президентом Франції Еммануелем Макроном та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Пекін не виступає на підтримку війни в Україні, а також не визнає Крим російським (як і ті території, що увійшли до складу Росії за підсумками "референдумів" минулої осені). Китай не надає військову підтримку Москві, наголосив Фу Цун.

Зараз ви читаєте новину «Американські аналітики з'ясували реальну позицію Китаю у війні проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі