середа, 11 грудня 2013 22:56

"Якщо влада придушить Майдан, то буде громадянська війна" - екс-нардеп

"Якщо влада придушить Майдан, то буде громадянська війна" - екс-нардеп
Павло Жебрівський. Фото: gazeta.ua

В Києві у ніч проти середи, 11 грудня, "Беркут" спробував розігнати табір антиурядові протести на Майдані Незалежності. Силовики намагались розібрати барикади та наметове містечко, а вранці міліція намагалася взяти під контроль приміщення КМДА. Забарикадовані там мітингувальники з вікон поливали спецпідрозділи водою з пожежних шлангів. Згодом міліція відступила.

Про внутрішньополітичну ситуацію та можливість виходу із політичної кризи Gazeta.ua в інтерв'ю розповів екс-нардеп та колишній слідчий Павло Жебрівський.

Якою бачите ситуацію після спроби розігнати Майдан?

- Вчора після зустрічі чотирьох президентів у мене виникло відчуття, що Віктор Янукович може добути президентом до 2015 року, пішовши на компроміси. Зокрема, це відставка і формування уряду технократів, підписання Угоди про асоціацію з Європейський Союзом, та покарання винних у побитті мирних людей. На жаль, ніч із спробою розігнати Майдан стала незрозумілою та неадекватною в контексті загальної ситуації. Спроба зачистити, та ще й під час візиту до країни західних партнерів - це відрізання бажаного європейського вектору країни. Це відбувалось демонстративно. Через це зменшились шанси для компромісів, і якщо буде повторення із зачисткою Майдану, то буде пройдена точка неповернення. Тут вже питання стоятиме таким чином: "Або вони нас, або ми їх".

Янукович сказав, що за добу влада має прийняти рішення. Які дії варто очікувати?

- Складно сказати, оскільки можна прорахувати дії людини, яка мислить логічно. Янукович так не робить. На сьогоднішній день, одним із вірогідних варіантів - сценарій жорсткої зачистки Майдану. Переконаний, що президента схиляють радикали в його оточенні до силового сценарію. Тобто може бути спроба придушення мирної акції, але це вже буде громадянська війна. А те, що у владі запевняють, що нічого подібного не буде, то вони ж не господарі своїх слів. Звичайно, це залежить від багатьох факторів, тому сподіватимемось, що подібного не відбудеться.

Чому ми не бачимо відставок у силовому секторі?

- Проблема в силовиках, і в судах. Через низьку заробітну плату багато з них погрузли в не зовсім праведних справах. Тому на кожного з них вистачає вагомого компромату. Окрім того, варто зважати на те, що в силових структурах в основному представлені члени "Сім'ї".

Як мають далі рухатись опозиціонери та активісти Майдану?

- В цьому також є проблема - адекватності спротиву. Зараз би потрібно було по секторам розділити відповідальність. Не варто все базувати лише на трьох політичних силах, а необхідно активно залучати громадськість, позапарламентський політичний сектор, і не монополізувати ситуацію. Тоді би все було більш масовим. Не відбувалось би розділення на лише політичний та громадський сектори. Це би розширило можливості та структурувало присутніх на центральній площі столиці країни.

Які вимоги мають озвучити опозиційні сили?

- Відставка Януковича - має бути ключовою вимогою. Вчора Леонід Кравчук, перший президент незалежної України, нагадав нинішньому главі держави, як він пішов. Справді, це різні люди, із різними характерами, бо Янукович навряд чи сам піде на такий крок. Йому мають допомогти. Це буде можливе, коли він буде змушений піти у відставку. Тобто тиск людей на Майдані та тиск Заходу. Але максимальний компроміс - це повернення до парламентсько-президентської республіки. Тобто президент не буде одноосібним управлінцем. Переконаний, що зараз потрібен круглий стіл, але мають бути підготовлені попередньо документи, бо без цього він буде приречений на поразку.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо влада придушить Майдан, то буде громадянська війна" - екс-нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

139

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі