субота, 01 вересня 2012 09:41

"Якщо не відстоїмо українську як єдину державну, то в нас знову запанує російська" - Філарет

"Якщо не відстоїмо українську як єдину державну, то в нас знову запанує російська" - Філарет
Це означатиме, що ми втрачатимемо свою ідентичність і національну ідею, наголошує він Фото: svit24.net

Національна ідея полягає, насамперед, у необхідності зберігати свою мову, бо без неї нації не існує. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет.

"Тому зараз і ведеться наступ на українську. Якщо не відстоїмо її як єдину державну, то в нас знову запанує російська. Це означатиме, що ми втрачатимемо свою ідентичність і національну ідею", - наголосив він.

По-друге, за словами глави УПЦ КП, треба мати свою незалежну Українську церкву.

"Без неї не може бути незалежної країни. Усі держави, які виникли після розпаду Оттоманської імперії – Греція, Болгарія, Румунія, Сербія, Албанія – отримали церковну незалежність. В Україні цього нема. Є незалежна церква – Київський патріархат. Але поряд є УПЦ Московського патріархату", - зауважив Патріарх Філарет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ківалов розкритикував мовний проект Богатирьової: "Він посилює напругу у суспільстві"

"Якщо богослужіння вестимуть незрозумілою для сучасної людини старослов'янською мовою, а проповіді виголошуватимуть російською, то православне населення виховуватиметься не в дусі української національної ідеї, а в дусі російського імперіалізму", - підкреслив він.

Повне інтерв'ю Патріарха Філарета читайте у журналі "Країна" № 33 (136) за 30 серпня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не відстоїмо українську як єдину державну, то в нас знову запанує російська" - Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі