середа, 29 серпня 2012 10:05

Спецтема: Боротьба за "мову"

Клюєв "мовний" закон проігнорував, а Кабмін досі не може знайти перекладача на ідиш - Москаль

Клюєв "мовний" закон проігнорував, а Кабмін досі не може знайти перекладача на ідиш - Москаль
Геннадій Москаль каже, що влада ділить українців на людей першого і другого сорту. Фото: 24.ua

Чиновники ігнорують виконання закону "Про засади державної мовної політики".

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів нардеп Геннадій Москаль. Нагадаємо, він писав звернення до чиновників мовами національних меншин, вимагаючи відповіді мовою оригіналу. Також політик зареєстрував законопроект про визнання мови гуцулів регіональною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми з "мовним" законом виникають через "Москаля і подібних йому недоумковатих політиків" - Колесніченко

"Я писав пану Клюєву, він мені відповів українською мовою. Тому, що русинська мова - це діалект. Значить він не признає русинську мову як таку. Якби він мені відповів русинською, я б сказав, що це державна політика. Тим більше, що я писав пану Клюєву вже після вступу в дію закону. Я просив його відповісти мовою оригіналу, виходить, що він проігнорував цей закон", - обурюється Москаль.

Відповідаючи на питання, як відреагували на звернення інші чиновники, політик сказав: "На скільки я знаю, Кабінет міністрів досі не може знайти перекладача на ідиш. Вони досі не можуть зрозуміти, що я хочу від пана Азарова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нунсівець" хоче надати можливість гуцульській мові бути регіональною

Москаль дивується, чому влада визнає русинську мову, а мови національних меншин окрім російської — ні.

"Чому переможна хода і парад обласних рад різко зупинилась, як фашисти перед Москвою, на російській мові? Яку ще іншу мову, яка вказана у законі "Про засади державної мовної політики" сьогодні прийнято у якості регіональної? Що, є мова першого сорту і є мова другого сорту? Чечетов чітко сказав, окрім російської мови нічого немає — усі інші для нього "купка людей". Ми не можемо ділити українців на людей першого, другого і третього сорту. Бо так ми вже вирощуємо якихось "арійців", надлюдей. Яким дозволено все, а іншим не дозволено нічого", - зазначив Москаль.

Нагадаємо, політик також розповідав, що вже написав промову гуцульською мовою і планує виступити нею у парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Клюєв "мовний" закон проігнорував, а Кабмін досі не може знайти перекладача на ідиш - Москаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі