понеділок, 07 травня 2012 12:30

Якщо Янукович не вийде із ситуації з політичними переслідуваннями – Європа застосує реальні санкції – політолог

Якщо Янукович не вийде із ситуації з політичними переслідуваннями – Європа застосує реальні санкції – політолог
Олексій Гарань. Фото: glavcom.ua

Складається враження, що українська влада до останнього не розуміла, що саме російське лоббі штовхнуло її на політичні переслідування опозиції.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові лідери не розглядають Януковича як президента, а Росія взагалі визнала лідером Тимошенко - Карасьов

"Складається враження, що влада до останнього моменту цього не розуміла. І в мене запитання до тих людей, які радять Януковичу: що вони йому пояснюють? Чи пояснювали вони, що він заганяється в глухий кут? Що це діє не проти Тимошенко, а що це навпаки відновлює рейтинг Тимошенко і діє проти Януковича. Я не знаю, чи може вони всі брали під козирьок по принципу "чего изволите?",- каже політолог.

"Тобто, Янукович сам створив ці проблеми, клюнувши на цю вудочку, - зазначає експерт, - але зараз його ще більше заганяють в глухий кут".

Але поки що у президента ще є шанс відреагувати, щоб не опинитись у повній міжнародній ізоляції, каже Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко подякувала демократичному світу за зусилля та підтримку

"З цієї ситуації краще було б виходити раніше, і було б менше втрат і для країни і для іміджу самого Януковича. Але і зараз ця можливість лишається. Зараз касаційний суд розглядає справу Тимошенко – будь ласка, він може прийняти відповідне рішення. Тимошенко буде на волі, Янукович скаже, що от дивіться – я ж казав, що український суд найсправедливіший в світі", - розповів експерт.

Але тепер, вже буде ясно, що таким чином Янукович просто змушений реагувати на жорстку критику Заходу.

"Інша річ, що тепер буде зрозуміло, що Янукович змушений реагувати на тиск, який є збоку Європи. Але – тим не меньше, можливість ще є. І ця можливість означає не відкривати нові справи проти Тимошенко, а, можливо, рішення Апеляційного суду по Луценку, по Іващенку",- каже Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тюремники брешуть: остання передача Тимошенко - шість літрів води - Власенко

Бо відсутність реакції на критику для української влади може означати більш жорсткі кроки демократичного світу:

"Все це будуть сигнали того, що Янукович готовий до компромісу, а поки що цього не було. Тому очевидно, що зараз Європейський союз зробить перші символічні кроки – це і відмова президентів приїхати на саміт в Ялту, і лідерів країн приїхати на Євро. Я думаю, що наступним кроком стануть точкові санкції проти представників Генпрокуратури та суду, які безпосередньо беруть участь у цих переслідуваннях",- підсумував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Янукович не вийде із ситуації з політичними переслідуваннями – Європа застосує реальні санкції – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі