вівторок, 02 березня 2010 11:18

Яка коаліція потрібна Україні

Яка коаліція потрібна Україні
Останні публічні пропозиції щодо відновлення чи формування нової парламентської коаліції свідчать про те, що вирішення цього питання відбуваєтся не в ракурсі загальнодержавних інтересів, а радше як спроба задоволення особистісних і корпоративних інтересів.

Так вважає колишній радник Віктора Ющенка Ярослав Лесюк.  

"Передусім, викликає подив, чому Блок Юлії Тимошенко, звернувшись до Нашої України – Народної Самооборони щодо продовження дії коаліції, не запропонував конкретних засад її діяльності.

Замість цього Блок Тимошенко повів переговори, акцентуючи на кадрових питаннях (Партія регіонів на відміну від БЮТ, подала хоча б туманні пропозиції щодо ідеологічних та економічних засад нової коаліції)", - каже він.

Екс-радника Ющенка також дивує позиція НУ–НС, яка на передній план висуває кадрові питання й лише на другому плані розглядає засади діяльності коаліції.

"На мою думку, базою коаліційної угоди, чи БЮТ з НУ–НС та Блоком Литвина, чи ПР та НУ–НС, мають бути виключно ідеологічні, економічні та політичні принципи.

Погоджуюся, що засадами діяльності коаліції у будь-якому її форматі безсумнівними й незаперечними повинні стати такі задекларовані фігурантами пункти: мораторій на будь-які дії щодо мовного питання; безумовне виведення у 2017 році ЧФ РФ з України; недопустимість приватизації та створення консорціуму з управління ГТС", - сказав Лесюк.

Водночас згадані пункти політолог назвав неповними і додав ще три: продовження освітньої реформи в контексті незалежного тестування; негайна реформа НАК "Нафтогаз України" шляхом його поділу на три складові структури, котрі займатимуться відповідно продажем газу, його транспортуванням і зберіганням, та видобуванням. Проведення модернізації ГТС відповідно до Брюссельських домовленостей; неприпустимість повернення в Україну "Венко – Прикерченська. Ltd". Шельф залишається у виключній власності держави та управлінні нею.

На думку екс-радника Ющенка, без останнього пункту укладення будь-якої угоди між БЮТ, НУ–НС і Блоком Литвина чи між ПР і НУ–НС виглядатиме як завуальована спроба повернути до життя "Венко-Прикерченська. Ltd". "А це є абсолютно недопустимим з точки зору інтересів енергетичної та національної безпеки України", - сказав Лесюк.

"Тільки узгодивши ідеологічні засади діяльності коаліції у названих аспектах, можна розглядати питання, хто буде прем"єр-міністром України", - вважає експерт.

При цьому, зі слів Лесюка, буде більш природно, якщо ідеологічні засади старого-нового прем"єра, задекларовані ним раніше, не розбігатимуться з засадами діяльності коаліції.

"Вищенаведене в жодному разі не розглядається як рецепт побудови щасливої України для людей. Ідеться лише про збереження на цьому етапі залишків енергетичної, економічної та національної незалежності як фундаменту завтрашнього прогресу", - сказав колишній радник Ющенка.

УНІАН
Зараз ви читаєте новину «Яка коаліція потрібна Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі