вівторок, 19 жовтня 2021 13:58

Адвокати паспортизованого РФ Онищенка зірвали суд

Адвокати паспортизованого РФ Онищенка зірвали суд
Онищенко перебуває в розшуку. Фото: pravda.com.ua

Адвокати колишнього народного депутата України, а тепер громадянина РФ Олександра Онищенка, якого підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку й продажу природного газу, вкотре зірвали засідання суду.

Про це повідомила громадська організація Центр протидії корупції.

Адвокат екснардепа Олег Іщенко самовільно залишив засідання Вищого антикорупційного суду у "газовій справі" про привласнення понад 740 млн грн Укргазвидобування.

Він повідомив суддів, що прийшов лише на 30 хв і попросив відпустити його на інше засідання суду у пов'язаній справі, оскільки його призначили раніше. Після відмови Іщенко встав і пішов.

Ще один захисник - Вадим Маркевич - на засідання не з'явився, але повідомив колегію, що захист Онищенка зможе забезпечити Іщенко, а його самого не буде через "сімейні обставини". Які саме - адвокат не уточнив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятий рік справи Насірова: юрист пояснив повільний рух

Судді Леся Федорак, Віктор Маслов та Ігор Строгий звернулися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури з проханням притягнути обох адвокатів до відповідальності.

Адвокати не вперше зривають засідання в подібний спосіб, повідомляє ЦПК.

Рік тому три захисники самовільно залишили засідання, чим зірвали дослідження відео з обшуку. Судді тоді теж зверталися до КДКА.

Ще принаймні двічі судді зверталися до комісії через неявку адвокатів без поважних причин. Втім, звернення суддів були безуспішними.

Минулого тижня Онищенко заявив, що отримав громадянство Російської Федерації.

Депутат виїхав з України 2016 року. Тоді у липні Верховна Рада дала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання й арешт. Був членом депутатської групи "Воля Народу".

Перебував то у Великій Британії, то у Росії, за інформацією Служби безпеки України.

Позаторік колишнього нардепа затримали й посадили під варту у Німеччині. У травні 2020-го видання Deutsche Welle повідомило: Німеччина відмовила Онищенку в притулку. Його адвокат заявив, що в Онищенка залишається можливість поїхати в Росію, громадянином якої він є.

У січні 2020 року Вищий антикорупційний суд вирішив слухати справу екснардепа заочно.

Зараз ви читаєте новину «Адвокати паспортизованого РФ Онищенка зірвали суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі