понеділок, 11 квітня 2011 09:44

Спецтема: Кримінальна справа проти Кучми

Адвокат Кучми вимагатиме нової експертизи плівок Мельниченка

Адвокат Кучми вимагатиме нової експертизи плівок Мельниченка

Головна стратегія адвокатів Кучми полягає в тому, що "плівки Мельниченка" не автентичні, і їх не можна приймати за речовинний доказ.

Про це розповів в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" "Наш головний аргумент в тому, що плівки не автентичні" розповів американський адвокат Алан Дершовіц, який консультує екс-президента України.

Як пояснив юрист свої записи екс-майор Держохорони вів незаконно і досить легко міг їх модифікувати.

"Не я писав вашу Конституцію, у якій говориться, що не можна використовувати докази, отримані незаконним шляхом. Хоча це - не головний наш аргумент. Наш головний аргумент полягає в тому, що записи не автентичні", - заявив він.

"І одна з причин їхньої неавтентичності – це спосіб, яким вони були зроблені. Вони були зроблені людиною (Миколою Мельниченком), яка потім намагалася їх продати, і він вирішував, що залишити, а що – стерти. Очевидно, що він дуже легко міг змінювати записи таким чином, щоб на них залишилося те, що було вигідно йому", - сказав Дершовіц.

Він зазначив, що "у цифровому вигляді можна створити все що завгодно" і ще немає технології, щоб визначити, чи змінювали щось у цифровому записі чи ні, особливо коли немає оригінальних карт пам'яті й звукозаписного пристрою.

"І є абсолютно чіткий міжнародний консенсус - неможливо визначити, наскільки автентичний той запис, про який ідеться ("плівки Мельниченка"). І ми зможемо це довести, без сумніву", - заявив Дершовіц.

За його словами, у захисту Кучми "є цілий збірник матеріалів, де викладені наші сумніви й докази того, що в цьому випадку неможливо зробити достовірні висновки про дійсність запису".

"Там також міститься висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. А висновки інституту наступні: не можна точно встановити, що записи автентичні. Цей інститут - шановна установа. Дуже багато українських громадян опинилися у в'язниці на підставі висновків, зроблених його експертами. Проте нинішній прокурор просто відмів звіт цього інституту", - зазначив адвокат.

На зауваження, що слідство посилається на експертизи, які говорять про високий відсоток імовірності того, що "плівки Мельниченка" справжні, Дершовіц заявив: "Коли складається ситуація, за якої експерти не згодні один із одним, мабуть, має бути якийсь сумнів".

Адвокат також натякнув, що сторона Кучми буде просити про нову експертизу плівок екс-майора Мельниченка

"Закон вимагає, щоб до ключових доказів був рівний допуск. Немає такого поняття, як "докази обвинувачення". Є тільки докази. І в нас стільки ж прав досліджувати їх, як і у сторони обвинувачення...Наші експерти, а це люди всесвітньо відомі, повинні отримати доступ до доказів - карт пам'яті, чипів, записним пристроям, з якими працювали слідчі. Якщо цього не відбудеться, це означатиме, що терези правосуддя схилилися в один бік ", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат Кучми вимагатиме нової експертизи плівок Мельниченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі