вівторок, 29 травня 2018 13:22

Яценюк дав підказку Порошенкові

Яценюк дав підказку Порошенкові
Арсеній Яценюк дав пораду напередодні зустрічі президента Петра Порошенка з німецьким колегою Франком-Вальтером Штайнмайєром. Фото: відкриті джерела

Останні події у відносинах між європейськими столицями та Москвою викликають тривогу і потребують роз'яснення. Про це написав колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у Facebook

"Сьогодні в Україні розпочинається візит Федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра. Це - важлива подія для наших відносин. Але це також привід для відвертої розмови.

Наше найважливіше запитання стосується комерціалізації цінностей, з якими завжди асоціювали провідних партнерів у Європі.

І Україна має право на таке запитання", - зауважив він.

"Нам важко пов'язати цінності Об'єднаної Європи із наміром німецьких колег реалізувати з путінською Росією проект "Північний потік-2".

Не менш непросто нам зрозуміти доброзичливу манеру і заохочуючі жести, які позавчора демонстрував у Санкт-Петербурзі президент Франції Еммануель Макрон у розмові з вбивцею, на руках якого невинні життя пасажирів рейсу MH17 і понад десяти тисяч невинних українців.

Окрім ясності стосовно "Північного потоку-2", ми б хотіли почути від наших партнерів, яким чином сприймати багатомільярдну інвестицію французької компанії Total у російську економіку?

Комерційний торг з Путіним - це підрив європейської безпеки, яку захищає Україна

Нам також хотілося б зрозуміти, що мав на увазі президент Макрон, коли сказав, що "визнає роль, яку вибудувала Росія для себе у найближчому оточенні та в деяких інших регіонах світу...".

Нам не здалося? Світ справді почув слова про "визнання ролі Росії"? Яку саме роль Росії світові варто, відтак, визнати і, очевидно, прийняти? Роль вбивці, ката і загарбника?

Яким чином нам слід зрозуміти слова президента Франції про те, що "м'яч" знаходиться і на боці України?

Невже?

І якщо є відповідь на ці запитання, то хотілося б почути й реакцію на інші.

Які саме цінності підтримують німецькі та французькі капіталовкладення в економіку Росії?

Як такі дії відповідають санкційній політиці Заходу проти держави, яка свідомо порушує міжнародні норми і принципи?

Можливо, це допоможе вплинути на режим президента Путіна?

Можливо, це зупинить агресію Росії проти України та Заходу?

Можливо, це допоможе зупинити репресії проти українців та кримських татар на окупованих Росією територіях, а нам усім - звільнити Олега Сенцова та інших наших полонених?

Комерційний торг з Путіним - це не лише драматичний прорахунок, це принижує Європу. Це - підрив основ європейської безпеки. Саме цю безпеку сьогодні захищає Україна", - заявив Яценюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зустрічі з Путіним можуть закінчитися великою поразкою для Європи - Басараб

У вівторок, 29 травня, Україну з офіційним візитом відвідує президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. Президент Петро Порошенко проведе із ним спільний брифінг.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк дав підказку Порошенкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі