середа, 06 серпня 2008 11:06

20 банків залишилися без Держохорони

Державна служба охорони (ДСО) при МВС відкликала своїх співробітників з ряду українських банків. Без охорони залишилися установи, які відмовляються платити за новими тарифами, що були збільшені ДСО з 1 серпня на 30-100%, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Зокрема, в Асоціації українських банків (АУБ) вчора повідомили, що Державна служба охорони при МВС перестала охороняти відділення і інкасаційні маршрути декількох банків. Інші кредитні установи повідомили асоціації про "свавілля ДСО" в усній формі. За словами голови правління банку "Старокиївський" Юрія Яременка, без охорони ДСО залишилися близько 20 банків.

Такі дії викликані відмовою цих банків платити за послуги озброєної охорони за новими тарифами, які, за словами президента АУБ Олександра Сугоняко, виросли відразу на 30-100%.

Сугоняко вважає таке підвищення тарифів несумірним ні з рівнем інфляції, ні зі зростанням зарплат охоронців. До цього середня вартість години охорони банку одним міліціонером складала 23 грн – 4048 грн/місяць, тоді як сам охоронець отримував у Києві максимум 1,5 тисяч гривень (в областях – 1000 грн). Але ДСО збільшила тарифи в середньому до 40 грн/ч (7040 грн/місяць).

"При цьому зарплата охоронця залишилася колишньою. У ДСО немає цінової політики: для одних банків вони залишили тариф 20 грн/ч, для інших – 40 грн/ч, – заявив Олександр Сугоняко. – Заробітна плата охоронця передбачає премію не менше 10%, але в ДСО цю премію розрахували в розмірі 74%".

У ДСО зняття охорони пояснили закінченням терміну дії договорів. "Банки ухвалили рішення їх не продовжувати. Фактів незаконного зняття охорони в односторонньому порядку за ініціативою ДСО не було", – сказала прес-секретар ДСО Наталія Вишневська.

За даними ДСО, банківські установи охороняють близько 5 тисяч їх співробітників. Таким чином, відзначають там, у I півріччі банки витратили на охорону відділень та інкасації всього 121 млн грн. Таким чином, витрати на охорону склали всього 2,83% від чистого прибутку банків за цей період – 4,276 млрд грн. Підвищення тарифів Вишневська пояснила тим, що цінова політика ДСО була визначена в жовтні ще до ухвалення держбюджету на 2008 рік. "Тоді ні банки, ні ДСО не могли спрогнозувати фактичний рівень інфляції, – відзначила вона. – Серед причин також: збільшення рівня мінімальної зарплати, підвищення цін на паливо, енергоносії, обмундирування, військове озброєння". До того ж з 1 січня набула чинності постанова Кабміну N 1294, яка збільшила розміри окладів, надбавок і премій. Збитки ДСО за шість місяців цього року вже досягли близько 6 млн грн.

Утім, пише видання, тільки деякі відділення залишаться без охорони: близько 60% банків погодилися оплачувати послуги держслужби за новими тарифами, а багато кредитних установ почали підписувати договори з приватними структурами.

Нагадаємо, конфлікт між ДСО і банками навколо вартості охоронних послуг триває вже декілька років. 29 жовтня 2007 року ДСО та АУБ підписали меморандум, який зобов"язав ДСО не підвищувати вартість охорони банківських установ і транспортування грошових коштів у 2008 році більш ніж на 13%. Банкіри зажадали таких гарантій, оскільки в 2007 році послуги ДСО подорожчали на 45-60% – з 12,5 грн/год до 18-20 грн/год. У кінці травня ДСО в односторонньому порядку відкликала підпис під меморандумом і заявила, що з 1 червня підвищить тарифи. Пізніше вона їх пролонгувала до 31 липня, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Зараз ви читаєте новину «20 банків залишилися без Держохорони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі