субота, 08 червня 2024 09:48

Путіна битимуть гуртом. Але не в Женеві

Путіна битимуть гуртом. Але не в Женеві
фото: Олексій ЗАКЛЕЦЬКИЙ

35 тисяч українців відвідали цьогорічний "Книжковий Арсенал". Це наче й небагато, але за враженнями було схоже, ніби до Арсеналу завітало відразу пів України. Люди стояли у довгих чергах, купували книги й спілкувалися з письменниками. Воюємо, волонтеримо, боремося, читаємо, тримаємося!

Україна і світ готуються до Женевського саміту миру. Поки невідомо, що він нам принесе, але прямо, щоб відразу і миру й перемоги - то не принесе точно. В саміті не братимуть участь Китай та Бразилія, Росію на саміт ніхто не запрошував. Сполучені Штати будуть представлені віцепрезиденткою Камалою Гарріс та радником президента з питань безпеки Джейком Саліваном.

...найефективнішим "переговорником" у цій війні досі залишаються Збройні сили України, які стримують російські війська на півдні і сході країни

Саміт, найімовірніше лише зафіксує добрі побажання певної частини світу. Будемо вважати, що Женевський саміт - це перший етап на довгому й непростому шляху, який належить здолати світові для організації "нового світового порядку". А найефективнішим "переговорником" у цій війні досі залишаються Збройні сили України, які стримують російські війська на півдні і сході країни.

Військовий експерт Том Купер, у своєму традиційному огляді, робить висновок, що Росія ніяк не може перемогти у цій війні. Президент США Джо Байден в інтерв'ю Time так виклав своє особисте бачення формули миру: "Мир виглядає як гарантування того, що Росія ніколи не окупує Україну". Залишилося з'ясувати, яким саме буде це "гарантування".

...нам би також дуже не завадило відкриття "другого фронту". І висадка десанту. Не в Нормандії - а десь, наприклад, в Криму

А головні події цього тижня відбувалися у Франції. Вільний світ відзначає 80 років висадки десанту союзників в Нормандії і відкриття Другого фронту - День "Д". Цікаво, що на урочистості було запрошено Україну, а Росію - ні. Деякі колишні "союзники" тепер стали ворогами вільного світу. А нам би також дуже не завадило відкриття "другого фронту". І висадка десанту. Не в Нормандії - а десь, наприклад, в Криму. Однак, на жаль, світ нині не такий рішучий, як вісім десятиліть тому. Щоправда, до дедалі більшої кількості західних політиків потроху доходить, що перемогти путінську Росію можна лише силою, з перетинанням встановлених нею самою "червоних ліній".

Голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман, відповідаючи на запитання журналіста DW ("Що буде, коли російський військовий літак буде збитий над територією Росії західною зброєю?") відповіла: "У Росії стане на один військовий літак менше!" От, усі б так!

Президент Франції Емманюель Макрон повідомив у п'ятницю, що Франція починає підготовку українських пілотів "із сьогоднішнього дня". Україні мають надати винущувачі четвертого покоління Mirage 2000-5. Саме вони мають здатність запускати SCALP-EG та Storm Shadow. Також президент Макрон дав зрозуміти, що Франція формує міжнародну коаліцію для відправки військових інструкторів в Україну.

Сполучені Штати оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $225 млн: боєприпаси для HIMARS, зенітні ракети Stinger, ракети для ППО HAWK, гаубиці, бронетехніка, патрульні катери

Сполучені Штати оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $225 млн: боєприпаси для HIMARS, зенітні ракети Stinger, ракети для ППО HAWK, гаубиці, бронетехніка, патрульні катери і тд. Ми все ще чекаємо, коли Сполучені Штати офіційно дадуть дозвіл на використання їхньої зброї на території РФ. Однак, обізнані люди стверджують, що такого дозволу США офіційно не дадуть ніколи! Але! Ніколи фактично й не заборонять. Президент Володимир Зеленський після зустрічі з Джо Байденом сказав, що вони добре поговорили, але він не може розповісти, про що була розмова… Ну, хай і так…

Спікер Майк Джонсон, який вже мало не очолює українське лоббі в американському Конгресі, вважає, що нинішніх дозволів для ЗСУ на використання зброї недостатньо, і планує говорити з Білим домом про зняття обмежень. Можливо, вже й поговорив…

Італія передасть Україні другу систему ППО SAMP/T. Саме така система здатна відстежувати й перехоплювати балістичні ракети. Німеччина готується передати нам ще один Patriot. Канадський виробник бронетехніки Roshel невдовзі відкриє власний завод в Україні. Не Roshen-ом єдиним!

У потойбіччі свої, особливі новини. Наприклад, санкт-петербурзький економічний форум відвідали офіційно заборонені в Росії таліби. Міністра Лаврова в Буркіна-Фасо нагородили "орденом жеребця", і це навіть не тролінг, а - планида. Путін почав носити бронежилет. Також у Росії проголосили у розшук лідерку партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко… Як казав Леонід Кучма: "Це ж було вже!"… А нам своє робить… Йдемо далі!

Зараз ви читаєте новину «Путіна битимуть гуртом. Але не в Женеві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі