четвер, 13 червня 2024 12:17

Дипломат Ірина Венедіктова – швейцарська місія провалена?

У Верховній Раді поставили під сумнів ефективність роботи посла України у Швейцарії Ірини Венедіктової. Гостра реакція на її діяльність вийшла з парламентських берегів мовчання після того, як напередодні Саміту миру стався дипломатичний провал України у Верхній палаті швейцарського парламенту.

На початку червня парламент Швейцарії відхилив виділення Україні допомоги на $5,58 млрд, які планували передати на відновлення зруйнованої інфраструктури.

Більше того, завдяки ініціюванню глобального саміту у Швейцарії, фактично зруйнована "Формула миру" Зеленського з 10 пунктів. Навіть із нейтральних вилучені теми, важливі для України. Наприклад, із питання про глобальну ядерну безпеку швейцарці викинули питання захоплення росіянами ЗАЕС, що загрожує ядерним тероризмом світовій спільноті.

"Цікаво, чим займається пані посол Венедіктова в Швейцарії? — обурюється народний депутат Олексій Гончаренко. - Маючи такого посла, ми маємо і такі результати", — вважає він.

Нардеп наголосив: ситуація у парламенті Швейцарії вчергове демонструє, що дипломатичною роботою повинні займатись професіонали.

Офіційні сходинки вгору

Нагадаємо, у листопаді 2022 року президент призначив колишнього генерального прокурора України Венедіктову послом у Швейцарській Конфедерації.

Через рік вона була призначена за сумісництвом ще й послом у Князівстві Ліхтенштейн.

Юристка з Харкова, викладачка університету імені Каразіна Ірина Венедіктова сіла в човен майбутнього президента України Володимира Зеленського у 2018 році в статусі радниці з правових питань.

Згодом вона ввійшла до передвиборчого штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського як експертка з питань реформи судової системи.

Уже після перемоги Зеленського на президентських виборах, Ірина Венедіктова опинилась у першій п'ятірці його політичної партії "Слуга народу", за списком якої і пройшла до Верховної Ради дев'ятого скликання.

У серпні 2019 року Ірина Венедіктова очолила Комітет з питань правової політики. А наприкінці грудня – була призначена на посаду тимчасової виконувачки обов'язків директора Державного бюро розслідувань – органу, який розслідує злочини, скоєні правоохоронцями, суддями та державними діячами.

І майже відразу ж опинилася в центрі скандалу. Через обрання двох нових заступників ДБР за результатами конкурсу, що провели у підозріло стислі терміни та ще й під час новорічних свят – коли до цього була прикута мінімальна суспільна увага.

Перші кроки Ірини Венедіктової на посаді очільниці ДБР викликали гостру реакцію та обурення

"Настільки швидко подавати документи і проводити конкурс, як це було зроблено стосовно двох заступників директора ДБР, – на моїй пам'яті такого не було до того ні разу, – зауважив співзасновник State Watch Олександр Лємєнов. – І, зрештою, ми наперед вже знали, хто переможець: пан Соколов, колишній СБУ-шник з Харківщини, який, до речі, пов'язаний з Венедіктовою. І другий наперед визначений переможець – пан Бабіков, який, як потім вже довели, був адвокатом президента-втікача Віктора Януковича".

Такі перші кроки Ірини Венедіктової на посаді очільниці ДБР викликали гостру реакцію та обурення з боку громадських активістів-антикорупціонерів, правозахисників, та, зокрема, адвокатських груп, які представляють інтереси родин загиблих на Майдані Героїв небесної сотні.

Однак, цим пані Венедіктова ще раз довела, що вона цінний кадр у владній команді, бо вміє протягувати своїх, тримати удари від суспільства й не зважати на думку громадськості.

Тож кар'єрна Ірини Венедіктової далі йшла вгору.

Сходинки вниз

У березні 2020 року Ірина Венедіктова була призначена генеральним прокурором. Її кандидатуру тоді в турборежимі підтримали 269 народних депутатів.

А вже в травні, пані генпрокурорка отримала порцію невдоволення від заступниці директорки Євразійського центру Атлантичної ради США Мелінди Гарінґ, котра критично охарактеризувала роботу Венедіктової на посаді прокурора, зазначивши, що вона згортає реформи органів прокуратури

У грудні 2020 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурора Ірини Венедіктової у справу заступника Офіса президента Олега Татарова. Провадження було пов'язане нібито з її рішенням змінити групу прокурорів у справі Татарова до того, як детективи НАБУ повідомлять йому про підозру.

А в квітні 2020 року громадськість обурювалась через "сфабриковане" провадження щодо активіста Сергія Стерненка. Скажімо, колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак заявляв, що Венедіктова вимагала оголосити підозру у злочині Сергієві Стерненку в ході кримінального провадження щодо нападу на активіста, під час якого один з нападників загинув. Трепак відмовився через відсутність підстав. За кілька днів Венедіктова заявила пресі, що "по Стерненку підозра буде в будь-якому разі", його адвокати звинуватили в упередженості прокурорів.

Відтак Ірина Венедіктова стала токсичною у ролі генерального прокурора України як для українського суспільства, так і для міжнародних партнерів.

У липні 2022 року вона була звільнена з посади генерального прокурора України. А згодом, як уже зазначено, її призначили послом у стратегічно важливу для України країну – Швейцарію.

Автор: eastnews.ua
  Ірина Венедіктова, Володимир Зеленський та Андрій Єрмак на перемовинах з Президентами двох палат парламенту Швейцарії
Ірина Венедіктова, Володимир Зеленський та Андрій Єрмак на перемовинах з Президентами двох палат парламенту Швейцарії

І вдома не покинь – і в поле не візьми

Однак, не встигло висохнути чорнило, котрим президент Володимир Зеленський підписував наказ про призначення Ірини Венедіктововї послом у Швейцарію, як у мережі з'явилась петиція з вимогою звільнити її з цієї посади.

Ініціатором та автором петиції виступила активістка Олена Хоменко.

"Політика призначень дипломатів за будь-яким принципом, окрім професіоналізму, за роки незалежності України призвела до того, що у Африці звинувачують Україну у голоді, а у Південній Америці впевнені, що Путін все робить правильно, - йдеться у тексті петиції. -

Дипломатія – це не місце, куди можна скидати з політичної скелі людей, яких призначити нема куди, а ображати не хочеться. Дипломатія – це ще один фронт війни. І воювати там треба професійно і системно, інакше не буде перемог.

Справи України в міжнародній дипломатії погіршуються роками. Особливо у країнах, які вважали "нецікавими". А зараз неприємно дивуємось і ображаємось, дізнавшись, що "нецікаві" країни теж голосують в ООН, виробляють зброю, мають запаси снарядів радянських зразків, але чомусь не йдуть нам назустріч.

Призначення Венедіктової послом у Швейцарію, а до цього екс-міністра оборони Тарана послом у Словенію – це системні помилки. Їх має бути виправлено.

Українська дипломатія має бути важелем впливу у світі і вирішувати безліч проблем нашої держави, а не тільки те, куди подіти колишніх членів владної команди.

Яким чином новопризначена посол Ірина Венедіктова з таким "чарівним" минулим, зможе налагодити стосунки України, яка зараз бореться за демократичні цінності та свободу, з країною, взірцем демократії, коли сама є іконним взірцем корупції?".

Однак петиція не набрала необхідних 25 000 голосів, тому вона навіть не полоскотала нерви пані Венедиктовій.

А в 2023 році ходили чутки про те, що амбасадорка Венедиктова приховує свої статки.

І хоча НАБУ викликало її на допит, причина, підстава й результат досі не відомі. Оприлюднено було лише те, що вона проходила як свідок.

Голова правління StateWatch Олександр Лємєнов припустив, що може йтися про незадекларований годинник люксового бренду Hublot.

"Хоча там і без цього є за що зачепитись. Водночас, сам факт доволі цікавий", - зазначав Лємєнов у Facebook.

Чому Швейцарський кейс?

Тож чим керується влада при ухваленні подібних рішень і як варто розцінювати дипломатичне амплуа Венедиктової? Це владна спокута провини за швидке звільнення з посади очільника ГПУ чи гарант Конституції поставив перед нею якесь надважливе завдання?

Скажімо, очільник МЗС Дмитро Кулеба свого часу пояснював здивованим журналістам:

"Це абсолютно нормально, коли ми заводимо в систему людей зовні, але обов'язково з компетенціями, які дозволять ефективно виконувати функції посла. Я вважаю, що Венедиктова має ці компетенції. Її робота з міжнародними партнерами в останні місяці показала, що вона може проявити себе на міжнародному треку".

Водночас, чимало експертів говорили, що Венедиктову призначили послом саме в Швейцарію не просто так. Ця країна станом на липень 2022 року заморозила російських активів на суму $6,84 млрд. За оцінкою Швейцарської банківської асоціації, всього у швейцарських банках російські товстосуми зберігають від $170 до $220 млрд.

Нібито одним із головних завдань Ірини Венедиктової на посаді посла в Швейцарії мало бути налагодження питання щодо передачі Україні заморожених російських активів

Але Швейцарія не поспішала передавати Україні заморожені російські активи, оскільки такий крок, на думку голови Федеральної ради Швейцарії Ігнаціо Кассіса, порушив би "право власності та принципи демократії".

Так от, нібито одним із головних завдань Ірини Венедиктової на посаді посла в Швейцарії мало бути налагодження питання щодо передачі Україні заморожених російських активів, незаконних активів президента – втікача Віктора Януковича, його близького оточення та деяких українських олігархів.

Згодом швейцарська влада ухвалила рішення про подовження замороження активів Януковича та запустила процедуру конфіскації активів у розмірі $104 млн екснародного депутата, бізнесмена Юрія Іванющенка.

Тож наскільки реальною є версія щодо спроможності Ірини Венедіктової здолати нові виклики?

Дивлячись з боку влади, в якості генпрокурора вона непогано справлялась зі своїми обов'язками, до неї не було критичних зауважень. Але так склалася реальність, що відставка була невідворотною як наслідок великого політичного розміну. Не забуваймо, Венедіктова, перебуваючи за кордоном, у якості посла в Швейцарії та Ліхтенштейні, залишається в кадровому резерві влади, її з системи вилучати не збираються.

Жодної конспірології?

"І в Україні, і за кордоном давно користуються розповсюдженим трюком – звільненій особі пропонується посада на дипломатичному фронті - така собі синекура. І більше ніякої конспірології, - розповів керівник фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко. - А конфіскація заморожених російських активів – виключно внутрішньополітичне питання Швейцарії. Посол України на такі рішення не вливає. Єдині, до кого може прислухатись Швейцарія, – США та МВФ. Зі Швейцарією спілкувались саме такими каналами раніше".

Водночас, посол в Швейцарії опосередковано - це ще й посол в низці міжнародних організацій, що базуються у цій країні. Тому роботи й можливостей багато.

Саме завдяки своїй юридичній компетенції Венедіктова мала підхопити блок юридичного і політичного засудження дій Росії з боку міжнародних організацій, можливо, просуванням судових позовів в різні міжнародні судові інстанції.

Є питання співпраці стосовно боротьби з відмиванням коштів, конфіскації російських активів. Доведеться лобіювати і фінансову допомогу для України з боку фінансових інституцій.

Чим корисний досвід генпрокурора?

Отже, функціональний фактор: Швейцарія - світовий гаманець. Тут зберігають свої кошти багато російських олігархів, бізнесменів, політиків. Ці кошти потрібно відшуковувати, арештовувати, конфісковувати. І от досвід Ірини Венедіктової, як генпрокурора, мав би пришвидшити ці процеси.

Однак, нещодавній скандал довкола українського дипломата у Швейцарії, протилежний очікуваному ефекту, лягає у зовсім інший контекст.

У Швейцарії при спробі проведення фінансових операцій по депозитних рахунках колишнього Credit Suisse (нині під контролем UBS Group AG), на які накладено фінансовий моніторинг Міністерства фінансів США, затримано громадянина України.

Про це повідомила Група зовнішнього моніторингу tZE inform.

Згодом з'ясувалося, що у затриманого чи затриманої є дипломатичний статус. Особу передали уповноваженим представникам посольства США.

На сайті посольства України жодних коментарів щодо цієї ситуації немає. А тим часом у коментарях Групи оприлюднено різні версії того, хто це може бути. Серед них і називається прізвище Венедіктової.

Принагідно зазначимо, що нещодавно UBS Group оголосила про завершення придбання Credit Suisse Group, здійснивши найбільше злиття в банківській сфері після фінансової кризи 2008 року. Процес поглинання тривав понад два місяці й завершив 167-річне незалежне існування Credit Suisse.

Сподіваємось, цей інцидент не має жодного відношення до амбасадорки Венедіктової. І, нагадаємо, нас цікавить інший результат цього призначення. А він поки такий, що позитивних зрушень для держави Україна не видно.

Зараз ви читаєте новину «Дипломат Ірина Венедіктова – швейцарська місія провалена?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі