четвер, 10 вересня 2020 12:17

Covid-19. Скільки людей хворіють насправді

Не варто довіряти офіційній статистиці

Про те, що деякі країни навмисне применшують кількість померлих від Covid-19, знають усі. Також кожному зрозуміло, що охопити тестами всіх захворілих у країні майже неможливо. Але статистика доводить: кількість постраждалих внаслідок пандемії менша не на якісь, хай і великі, відсотки.

Показник смертності

Питання, скільки хворих насправді вмирає від нового коронавірусу, гаряче дебатувалося останні пів року. Спочатку називалися захмарні цифри, які вплинули на запровадження жорсткого карантину – від 38 аж до 58 на тисячу. Сьогодні ж, хоча питання і не закрите остаточно, можна говорити про появу певного наукового консенсусу. Огляд у найавторитетнішому природничому журналі світу Nature від 16 червня показує, що найвірогідніший індекс смертності становить від 0,6% до 1%, тобто від 6 до 10 людей на тисячу. Показником 0,65 як найближчим до істини оперує федеральна агенція США – Центр з контролю та профілактики захворювань. ВОЗ офіційно визнала летальність коронавірусу на рівні 0,6%. В окремих випадках, наприклад у віковій групі 65+, смертність може зростати до 5,6%. Це впливає на різницю в кількості загиблих у "молодих" та "старих" країнах, але середнє значення все одно не міняється.

Є й інші дані: Кембрідж – 1,4%, університети Вуллонгонгу і Джеймса Кука з Австралії – 0,75%, Гарвард – 0,5%, Стенфорд – 0,25%. Але в середньому і з них виходить 0,7%. Таким чином, новий коронавірус у шість чи навіть десять разів смертельніший за сезонний грип.

Але зачекайте, скажете ви, а як же 2, 3, 7 чи неймовірні 10% смертності навіть у багатих країнах з розвиненою медичною системою? Невже вони фальсифікують результати? Відповідь буде такою: дані по смертності дещо занижено, але це не принципово. Справа в тому, що хворих у цих країнах насправді у кілька разів більше.

Скільки хворіє?

Відсоток смертності по країні, який щоденно відстежує медичний університет Джонса Гопкінса, визначається як частка померлих від зафіксованих випадків захворювання. Але перша й найголовніша заувага на тій же сторінці про цей показник звучить так: "за більшої кількості тестів виявляється більше людей з легшими випадками захворювання – це знижує коефіцієнт летальності". Отже, чим більше людей, особливо без симптомів, буде визнано хворими, тим ближчим відсоток смертності буде до 0,6-1%. І навпаки.

Новий коронавірус у шість чи навіть десять разів смертельніший за сезонний грип

Візьмемо для прикладу Францію з Німеччиною – співставні за кількістю населення та рівнем розвитку країни. Станом на 1 вересня, смертність у першій становила 9,6%, у другій – 3,8%. Нема сумніву, що у Франції справді померло більше людей, ніж у Німеччині. Але причина такого драматичного розриву – в іншому. Берлін зробив ставку на масове тестування, і ще в березні проводив по 500 тисяч тестів на тиждень (71 тис./день). Париж вирішив зосередитися лише на важких випадках – і в березні тестував по 4 тисячі в день (у 18 разів менше). До сьогодні французи визнають хворими лише тих, у кого вірус було підтверджено найскладнішим шляхом – повним тестом в лабораторії. Аналогічно у Великій Британії в березні обробляли фактично по 5 тисяч тестів в день, а хворих визначали за результатами лабораторних досліджень – і на 1 вересня там офіційна смертність – 12,3%.

Можна зайти з іншого боку. Італія, одна з найбільш постраждалих країн (13,2% смертності), до серпня протестувала 5 млн жителів з 60 млн (кожного 12-го), а Німеччина – понад 11 млн з 83 млн (кожного сьомого). США зробили 60 млн тестів на 328 млн населення (кожен п'ятий), а у вересні планують 90 млн – і тому там показник смертності 3%, хоча за абсолютними цифрами Америка лідирує у сумному списку.

 

Насправді ж у всіх цих країнах коефіцієнт летальності має бути схожим – і за 100% тестуванняі він не перевищував би 1%. А відхилення у більший бік означає лише одне – хворих там у рази більше, просто їх не виявляють.

Так, чиста математика доводить, що 30 тисяч померлих у Франції означає від 1,8 до 3 млн реальних хворих. Самі французькі епідеміологи визначають цю кількість у 2,8 млн осіб. Аналогічно в усіх інших країнах є фахівці, які наполягають на перегляді рівня захворюваності у бік збільшення.

Таким чином, навіть якщо спиратися винятково на офіційну кількість померлих на 1 вересня – понад 857 тисяч – то всіх хворих на планеті має бути не 25,7 млн, а від 50 до 85 млн! Але насправжні цифри ще більші.

Скільки померло?

Зрозуміло, що жоден уряд при здоровому глузді не стане завищувати кількість померлих від Covid-19. Проте різні підходи до обліку смертності заважають встановити істинне число жертв. Наприклад, управління охорони здоров'я німецького Гамбурга обраховує лише тих, хто помер безпосередньо від коронавірсусу, будучи перед тим здоровим. А німецький же Інститут Роберта Коха записує у жертви пандемії всіх, у кого був виявлений коронавірус, хай би від якої причини вони померли. І це в рамках однієї країни – що вже казати про розбіжності у підходах різних держав! Бельгія вважає жертвами пандемії тих, хто помер просто з симптомами Covid-19, навіть якщо вірус не був підтверджений лабораторно. Тому в цій благополучній країні зараз нараховується аж 11,6% смертності. В Росії навпаки – довести смерть саме від коронавірусу дуже складно.

На статистику держав третього світу зважати не варто. У тій же Індії 70% смертей взагалі не відстежуються і не підкріплені жодними свідоцтвами. Скільки там реально хворих і померлих, не знає ніхто.

Ще одна причина – навмисне заниження своїх показників авторитарними країнами. Наприклад, доведено, що в Ірані наприкінці липня померли від пандемії не 14,5 тисяч, а 42 тисячі осіб, і захворіли не 278 тисяч, а 450 тисяч.

Шквал критики викликають офіційні дані з Росії – у першій п'ятірці за кількістю хворих (понад мільйон), але з дивовижно низькою смертністю (17 тисяч, тобто 1,7%). В результаті почали з'являтися альтернативні обрахунки. 16 травня державні дані по Дагестану показували 3,5 тисячі хворих і 29 померлих, реально ж – 13 тисяч і 650 осіб відповідно.

Найпростіший спосіб приховати правду – "забувати" про надсмертність. У Москві та Санкт-Петербурзі у квітні померло на 2073 особи більше, ніж у середньому за останні п'ять років. Діагноз "коронавірус" поставили 629 пацієнтам, а 1444 летальні випадки не врахували без жодних пояснень. Якщо цей показник правильний для решти країни, смертність треба було збільшити на 70%. За іншими свідченнями, незареєстрованими залишаються близько 80% смертей від коронавірусу в регіонах, а реальна кількість жертв може бути утричі вищою, ніж дає офіційна статистика.

7 травня московський мер оцінив кількість хворих жителів столиці у 300 тисяч за офіційних даних у 92,5 тисячі. За неофіційними даними, на червень реальна смертність від пандемії в Росії становила 30-40 тисяч осіб, а до кінця року може сягнути позначки у 100 тисяч. Кількість росіян, які вже перехворіли, разом становить 20 мільйонів.

Найпростіший спосіб приховати правду – "забувати" про надсмертність

Але "невидимі" втрати є не лише в Росії. На Заході теж спостерігається стрибок надсмертності, який лише частково пояснюється пандемією. Певна річ, не всі померлі – жертви коронавірусу. Хтось пішов у засвіти від "звичайних" хвороб, не дочекавшись медичної допомоги, комусь обірвали життя стрес чи голод внаслідок карантину, ну і чимало наклали на себе руки. В Європі "надлишкову" смертність розподіляють по-різному: в Бельгії 85% усіх додаткових смертей записують на рахунок Covid-19, в Іспанії та Франції – по 75%, в Британії – 67%, в Італії – 56%, в Нідерландах – 51%. Але навіть ті, хто помер не тому, що його вбив саме цей вірус, а через опосередковані причини, все одно мають бути враховані у статистиці. Тому що без пандемії вони залишилися б живими.

Скільки ж цих надмірних смертей? У середині червня свій аналіз представила корпорація ВВС. За офіційними даними, вірус забрав 440 тисяч життів, "надлишкова" смертність у 22 країнах, за даними британців, становила ще 130 тисяч (+23%). Наприкінці серпня свій аналіз дала The New York Times. Тоді офіційно померлих було 800 тисяч, недорахованих по 29 країнах – ще 207 тисяч (+20%). Щоправда, у американців дані по всій Росії відсутні, є лише по Москві, і немає Ірану. А як ми знаємо, в першому випадку додатково слід врахувати ще 30 тисяч, а в другому – 28 тисяч. Тож 207 тисяч перетворюються на 265 тисяч – і це щонайменше, бо в статистиці бракує Індії, яка зазнає колосальних втрат.

Таким чином, замість 850 тисяч померлих ми маємо мінімум 1 115 000, а замість 25 млн хворих – від 67 до 110 млн. А з Індією – ще більше!

А що там в Україні?

Не краще і не гірше за решту. Офіційно 2656 померлих і 125,8 тисяч хворих (2,1% смертності). Але є одне але. Загальна смертність населення за минулі роки (беремо дані Держстату за 2014 р. без Криму та Донбасу) була така:

 
Отже, середня смертність на підконтрольних територіях становила 592,3 тисячі осіб, через респіраторні хвороби – 13,1 тисячі. Але за 2020 рік ми маємо лише піврічні дані, тож поділимо попередні результати навпіл: 296,15 та 6,55 відповідно.

А от за перше півріччя цього року померло 287 тисяч, тобто жодної надсмертності не зафіксовано. Можливо, варто дочекатися даних за весь рік. По хворобах органів дихання – 5797, а Covid-19 – ще 1112, тобто разом – 6909. Тож з офіційної статистики нічого незвичайного не видно.

Кількість хворих в Україні утричі більша

Деякі фахівці сумніваються у державних даних. 15 липня дослідник з Київської школи економіки наголосив, що кількість хворих в Україні утричі більша. Але якщо спиратися на офіційну кількість померлих у 2656 людей, то хвороба мала вразити від 160 до 260 тисяч жителів України – тобто удвічі більше. Втім, позаяк протестовано 1,6 млн з 38,4 млн (кожний 24-й, вдвічі менше за Італію, а вона і так пасе задніх), розраховувати на якісну статистику зараз не доводиться.

Боюся, за результатами року нас чекають геть невтішні новини.

Бережіть себе!

Зараз ви читаєте новину «Covid-19. Скільки людей хворіють насправді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі