середа, 23 жовтня 2024 10:53

Близько десяти мільйонів гривень для директорки "Бабиного Яру" від наглядових рад Укрнафти та Ощадбанку

Близько десяти мільйонів гривень для  директорки "Бабиного Яру"  від наглядових рад  Укрнафти та Ощадбанку
Фото з Facebook Рози Тапанової

Якими непомірно цінними й дороговартісними, виявляється, можуть бути очільники меморіальних комплексів. Таких як, скажімо, Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр". Це з одного боку. А з іншого, для декого ця посада стала спокусою з кримінальним фінішем.

Певним ажіотажем у суспільстві пройшла новина про те, що з початку 2024 року директорка Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" Роза Тапанова як членкиня наглядових рад найбільшої нафтовидобувної компанії країни Укрнафта та державного Ощадного банку отримала 9,732 млн грн гонорарів та премій.

Ну що ж, правда гірка: одні під час війни падають у безпросвітні злидні, інших розпирає від захмарних прибутків.

У наглядову раду Укрнафти Розу Тапанову ввели за квотою міноборони з листопада 2022 року; Ощадбанку – за квотою Кабміну з квітня 2021-го.

Можливо цікавість до надприбутків членів і членкинь наглядових рад не була б такою високою, якби кулуари високих коридорів влади не відносили пані Тапанову до так званої групи "5-6". Яка нібито й "танцює" президента Володимира Зеленського. Ми бачимо, що в цієї групи все добре. Тож і за президента ми спокійні.

Також розслідувачі пов'язують Розу Тапанову з керівником Офіса президента Андрієм Єрмаком. За інформацією видання Bihus.Info, раніше Тапанова працювала в юридичній фірмі ТОВ Міжнародна правнича компанія. Її Андрій Єрмак створив наприкінці 90-х. Водночас Єрмак і Тапанова як партнери заснували адвокатське об'єднання з такою ж назвою.

Отже, дані про доходи Рози Тапанової за 2024 рік є у відкритому доступі, вона їх чесно задекларувала.

Згідно з деклаларацією, з початку цього року Тапанова отримала 3,545 млн грн гонорарів від Укрнафти та 6,187 млн грн гонорарів і премії від Ощадбанку.

Скажімо, в жовтні директорці "Бабиного Яру" випав гонорар на 406,4 тис. грн від Укрнафти та 549 тис. грн від Ощадбанку.

Цікаво, що за 2023 рік Роза Тапанова задекларувала вдвічі меншу суму - 4,9 млн грн гонорарів і премій.

А у Національному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр" пані Тапанова отримала 144 тис. гривень зарплати за 2023 рік. "Сльози", а не гроші порівняно з бонусами від наглядових рад.

Посада в "мінус"

Водночас, на попередника Рози Тапанової чекає суд за привласнення понад півмільйона гривень.

Колишнього генерального директора Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" судитимуть за "розтрату майна шляхом зловживання своїм службовим становищем" (ч. 4 ст. 191 КК України).

Про це повідомляє прокуратура Київської області.

За даними слідства, колишній керівник заповідника розробив план продажу майна державного підприємства. Він залучив одного з підпорядкованих йому працівників та знайомого.

Після реалізації трьох одиниць техніки отримані гроші поділили між усіма учасниками.

Така оборудка завдала державі понад 570 тис. грн збитків.

Під час досудового розслідування обвинувачені відшкодували заподіяні збитки у повному обсязі.

Матеріали відносно інших осіб, причетних до вказаного злочину, виділені в окреме кримінальне провадження.

Нагадаємо, Бабин Яр – урочище на північно-західній околиці Києва. Простягається від Кирилівської вулиці в напрямку вулиці Юрія Іллєнка між Кирилівською церквою і вулицею Олени Теліги. Бабин Яр став широковідомим в Україні та поза її межами як місце поховання великої кількості жертв (у тому числі й Голодомору), та передусім через масові розстріли у 1941–1943 роках людей різних національностей, здійснені німецьким окупаційним командуванням під час Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Близько десяти мільйонів гривень для директорки "Бабиного Яру" від наглядових рад Укрнафти та Ощадбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі