субота, 13 липня 2024 11:00

Байден зупинив Путіна і переплутав його із Зеленським

Байден зупинив Путіна і переплутав його із Зеленським

Бувають такі тижні, коли огляд волів би не писати взагалі. Але не ми обираємо той час, в якому нам довелося жити і про який доводиться розповідати.

Тиждень розпочався трагічно. 38 ракет випустили орки по Україні в понеділок. 30 із них збила ППО. На жаль, не всі. Одна з ракет влучила в приміщення Охматдиту, ще в кілька лікарень, зруйновано житлові будинки в столиці… Багато загиблих і поранених. 9 липня в Києві - День жалоби.

Респект і вдячність киянам! Важко лишатися людьми в такі непевні часи. Важко, але треба. Здавалося, пів міста прибуло до Охматдиту відразу після атаки. Люди розгрібали завали, несли воду...


Респект і вдячність киянам! Важко лишатися людьми в такі непевні часи. Важко, але треба. Здавалося, пів міста прибуло до Охматдиту відразу після атаки. Люди розгрібали завали, несли воду… Хто чим може… За перші години було зібрано більше ста мільйонів гривень на відновлення лікарні.

Що тут ще сказати? "Тримаймося!" - зазвичай кажемо ми одне одному, хоч і розуміємо, що все це просто слова. Боремся, стоїмо… Як написав філософ і письменник Юрій Олійник: "Потвора не перестане бути Потворою. Хіба лише тоді, коли їй повибивають зуби. Втім, і тоді вона залишиться потворою, але вже беззубою".

У Вашингтоні розпочався історичний саміт НАТО. Історичний, бо західний світ має нарешті усвідомити і прийняти нову світову реальність, "само" воно не пройде, треба щось робити. Напередодні саміту експрем'єр України Арсеній Яценюк, звертаючись до державного секретаря США Ентоні Блінкена, сказав: "Пане державний секретарю! Україна буде сильною тоді, коли буде сильним і рішучим Захід. Це - взаємопов'язані речі!".

...цього разу дід виглядав сильно і впевнено. Зокрема він зазначив, що "зупинити путінську агресію - це задача, яка під силу українській армії". Потім, правда, Байден переплутав Камалу Гарріс із Трампом, а Зеленського - з Путіним


На саміті НАТО виступив Джо Байден. На відміну від дебатів із Трампом, цього разу дід виглядав сильно і впевнено. Зокрема він зазначив, що "зупинити путінську агресію - це задача, яка під силу українській армії". Потім, правда, Байден переплутав Камалу Гарріс із Трампом, а Зеленського - з Путіним… Таке…

Нам на саміті НАТО - обіцяно "незворотній шлях до Альянсу". А крім того: п'ять стратегічних систем ППО в наступні три-чотири місяці, десятки систем NASAMS, HAWK, IRIS-T, Gepard, сотні перехоплювачів. Узгоджено план фінансування оборони України на 2025 рік в обсязі $40 мільярдів.

Лідери США, Данії та Нідерландів (учасники так званої "коаліції винищувачів") підтвердили, що Україна отримає перші літаки F-16 протягом літа. Норвегія, зі свого боку, зобов'язалась передати Україні ще шістнадцять F-16.

...Петер Сіярто заявив, що в наступні пів року на європейський континент має прийти мир і стабільність. Зазвичай миром зваблюють, нам - миром погрожують


Тим часом прем'єрміністр Угорщини Віктор Орбан ніяк не вгамується. Цього тижня він полетів до Китаю. На сьогодні угорський прем'єр є довіреним контактером таких різних людей, як Трамп, Сі, Путін. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що в наступні пів року на європейський континент має прийти мир і стабільність. Зазвичай миром зваблюють, нам - миром погрожують. Стежимо за ситуацією.

У другому турі виборів до Національних зборів Франції ультраправе "Національне об'єднання" Ле-Пен-Жордана Барделли сенсаційно програє лівим. Найімовірніше, новий уряд буде сформовано в складі коаліції "Народного фронту" та блоку пропрезидентських сил "Разом". Франція показала, як суспільство має об'єднуватися перед ультраправою загрозою: подолання особистих політичних амбіцій заради національного інтересу, висока явка, участь молоді.

Президент США Джо Байден скоротив відставання від Дональда Трампа в ключових штатах до 2 відсотків. Або - до меж статистичної похибки. "Я той, хто зупинив Путіна" - сказав Байден в інтерв'ю компанії ABC. І, схоже, це буде основним меседжем глави американської держави. Ми, взагалі-то, знаємо, що Путіна насправді зупинили Збройні Сили України, але й без допомоги Байдена та США не обійшлося, будьмо справедливі.

...новий прем'єр Кір Стармер заявив, що він не проти, аби ЗСУ били англійськими ракетами в глибину російської території. Новий для нас чоловік, але відразу видно, що хороший і тямущий


Британія додатково поставить Україні більше 100 ракет Brimstone, артилерійські гармати, 50 військових катерів, машини для розмінування, боєприпаси. Лейбористи підхоплюють проукраїнську естафету в консерваторів. А новий прем'єр Кір Стармер заявив, що він не проти, аби ЗСУ били англійськими ракетами в глибину російської території. Новий для нас чоловік, але відразу видно, що хороший і тямущий! Прав, Британіє!

Естонія передала Україні системи ППО Mistral. Маленька Естонія - великий друг України. Вона - найбільший військовий донор порівняно з власним ВВП. Швеція готова надати Україні винищувачі Gripen, коли ми будемо до того готові. Справа в тому, що експлуатувати відразу дві системи винищувачів - дуже дорого й логістично складно. Але хай би було, про всяк випадок.

В акваторії порту Рені Одеської області Україна затримала іноземне морське судно, яке незаконно вивозило агропродукцію через закриті морські порти окупованого Криму. Судно заарештовано! Бо Чорне море - наше море!

Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх, на етапі Діамантової ліги в Парижі, встановила новий світовий рекорд у стрибках у висоту - 2.10 метра. Попереднє досягнення трималося 37 (!!!) років. Прикметно, що рекорд Ярослава побила саме в день Івана Купала, коли в Україні годиться плигати через вогонь. Стрибати ми навчені. А хто не скаче, - той самі знаєте хто…

Зараз ви читаєте новину «Байден зупинив Путіна і переплутав його із Зеленським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі