пʼятниця, 27 квітня 2018 05:36

"Змусили вступити на юриста, щоб знайшла багатого чоловіка"

Автор: www.facebook.com/Alexandr Kurilin
  Анастасія Яковлєва з Нікополя Дніпропет­ровської області навчається в Національному університеті імені Тараса Шевченка
Анастасія Яковлєва з Нікополя Дніпропет­ровської області навчається в Національному університеті імені Тараса Шевченка

"Это Настя. Так вышло, что родные девушки ­оказывают на нее моральное ­давление. Из-за того, что решила стать самостоятельной и жить с парнем. К процессу подавления подключилась вся родня", — написав у "Фейсбуку" киянин Олександр Курилін.

Його знайому 19-річну Анастасію Яковлєву з Нікополя Дніпропетровської області родичі силоміць тримають удома майже місяць.

У столичному кафе на Борщагівці зустрічаємося з хлопцем Анастасії, актором 24-річним Владиславом Свиридовим.

— Із Настею познайомились в інтернеті. Спілкувалися з жовтня. Серйозні стосунки зав'язалися два місяці тому. Хотів, щоб ми разом жили, — розповідає Владислав. Одягнений у діловий сірий костюм. Замовляє апельсиновий сік. — Із родиною Насті познайомився нещодавно. До цього вона лише кілька разів згадувала, що в неї трохи неадекватні родичі. Виявилося, головний тиран у сім'ї — бабуся.

2016-го Анастасія Яковлєва вступила на юридичний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

— Настю змусили вступити на юриста, щоб знайшла там багатого чоловіка і потім не працювала, — продовжує Владислав. — Спочатку вона жила в гуртожитку. Потім до Києва на деякий час переїхала мама Насті. Мешкали в орендованій квартирі на Позняках.

Сім'я вирощувала Настю, як капусту, яку можна продати комусь за хороші гроші. Бабуся говорила, якби за її онукою приїхав 40-річний чоловік і запропонував за неї великий викуп, то з радістю віддали б.

Наприкінці березня дівчину забрали дід із бабою до Нікополя. Відтоді її тримають зачиненою у квартирі. Періодично відвозять у заміський будинок.

"Мне нужна помощь. У меня забрали личные документы, телефон, планшет, карточку, деньги. Спокойные переговоры не помогают, меня отказываются слушать", — написала Яковлєва у соціальній мережі, доки мала доступ до комп'ютера.

— Коли Настя перестала виходити на зв'язок, вирішив перевірити, чи вона не перебільшує, — продовжує Владислав Свиридов. — Зідзвонився з її батьком. Він розвівся з Настиною мамою після трьох років шлюбу, коли донька тільки народилася. Зараз займається продажем речей в інтернеті. Порадив мені звідти тікати. Він сам радий, що вирвався з тієї сім'ї. Зараз у їхні справи не хоче влазити.

Кілька днів тому вдалося поспілкуватись з Настею. Говорила, що до вечора її тримають зачиненою в кімнаті. Останнім часом навіть їсти давали нерегулярно. Змушували дивитися новини, давали заспокійливе. Коли миється в душі, бабуся, буває, за нею слідкує. Постійно перебуває у панічному страху. Кілька разів її випускали на вулицю. Але без документів вона нікуди не поїде.

Після Великодня Владислав їздив до Нікополя визволяти кохану.

— Та нас затримали на залізничному вокзалі, — додає чоловік. — У поліції Настя написала заяву про домашнє насильство і незаконне утримання. Я теж писав заяву в поліцію. Але там не реагують. У місті кажуть, що родичі моєї дівчини — впливові бізнесмени. Правоохоронці їх не чіпають.

Дядько Анастасії Андрій Рачков володіє Нікопольським заводом сталевих труб. Є членом партії "Батьківщина". Дід Володимир Рачков — власник фінансової компанії.

Затримання онуки родина Рачкових не коментує. Її мати Оксана на телефонні дзвінки не відповідає.

— Після публікації у "Фейсбуку" знайшлися громадські активісти, які захотіли допомогти Насті. Одна з них — харківчанка, яка сама пережила фізичне і психологічне насильство в сім'ї, — говорить Владислав. — Разом ­думаємо, як домовитися з родичами. Бо не хочеться провести життя у постійних переховуваннях.

Зараз ви читаєте новину «"Змусили вступити на юриста, щоб знайшла багатого чоловіка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі