пʼятниця, 05 квітня 2013 05:45

"За вечір пачку цигарок викурила"

Автор: фото: Світлана КОРЖЕНКО
  Киянка Анна народила сина Андрія у 15 років. За батька дитини Миколу вийде заміж, коли він повернеться з Чехії. Поїхав туди на заробітки
Киянка Анна народила сина Андрія у 15 років. За батька дитини Миколу вийде заміж, коли він повернеться з Чехії. Поїхав туди на заробітки

— Коли мені виповнилося 12, мама вдруге вийшла заміж. Два роки було терпімо, а тоді вона перестала звертати на мене увагу. Бувало, ввечері підходжу до неї, щоб поговорити, а вона каже: "Мені нема коли, треба твоєму новому папі їсти варить", — розповідає киянка 16-річна Анна. Вона рік жила на вулиці.

На зустріч у "Макдональдзі" біля станції метро Вокзальна Анна приходить із сином 1,5-річним Андрієм. Замовляє собі маленьку порцію картоплі фрі, а сину — яблучний сік.

— Якось поїхала на вихідні на дачу до подружки, — згадує. — Думала, мама почне мене шукать, а вона за цей час ні разу не подзвонила. Коли в неділю ввечері повернулася додому, спитала: "Де ти так довго була?". У школі психолог порадив поговорити з мамою. Коли почала розмову, вона визвірилася на мене, назвала неблагодарною скотиною: "Ти не помниш, скільки ночей коло тебе не спала, як ти малою була? Дай мені хоч тепер нормально пожить!". Тоді вона вперше вдарила мене по щоці. Я розплакалася, а мама пішла жарить катлєти.

Рішила йти з дому, бо не могла так далі жити. Розбила свою копілку, забрала 22 гривні, сіла на трамвай біля будинку і поїхала до універмагу "Україна". Купила собі пачку цигарок, бутилку "Ром-коли" й пішла на лавочку біля базару, де торгують секонд-хендом. Раніше пробувала курить, але не увлікалася. А того разу до ранку пачку викурила. Під ранок скрутилася калачиком та заснула. Мене розбудив хлопець, який у смітнику шукав порожні пляшки. Предложив разом з'їсти по біляшу на вокзалі. Погодилася, бо їсти хотілося. Коля теж утік з дому, на вулиці жив уже більше року. День тинялися з ним по Києву. Він бутилки шукав, а я розвлікала його анекдотами. Ввечері купив чекушку горілки, палку дешевої ковбаси і півхлібини. Повів мене ночувати в підвал одного будинку на Борщагівці. Тоді вперше спробувала горілку. Коля сказав: "У мене давно женщіни не було". У ту ніч я стала жінкою. Переспала з Кольою на зло матері. З того часу ми не розставалися. Він казав, шо любить мене. Я теж його полюбила. Йому зараз 24. Інші дівчата спали з ким попало, щоб якусь копійку заробить. А в мене був один чоловік. Кілька разів приходила з ним додому, щоб переодіться й помиться. Ходила вдень, коли нікого вдома не було. Забрала з дому свій ноутбук і фотоапарат. Коля їх комусь продав. А якось приніс 500 гривень. Сказав, що знайшов на смітнику жіночу сумочку з грошима. Та я не вірю. Думаю, що вкрав. На ті гроші ми місяць жили.

Андрій показує рукою на картоплю. Анна дає йому відкусити невеликий шматочок.

— Через три місяці я завагітніла. Місячних не було, а вранці тошнило. Коля запрітив про аборт думати. Казав: "В Індії дівчата і в 10 років рожають. А тобі вже скоро 15. Якось викарабкаємося". Коли була на шостому місці, прийшлося сидіти з протягнутою рукою в підземному переході. Коля тоді больним був, лежав у підвалі, закутаний у два одіяла. А я не могла тягати сумки з бутилками. Натягнула по самі очі шапку, написала табличку "Люди добрі, поможіть!". Від сорому хотілося крізь землю провалитися, але мусила сидіти. За годину в обрізану пляшку накидали всього 8 гривень. Одна жінка переконала мене повернутися додому. Мама з порогу кинулася вибачатися. Я теж вибачилася перед нею. Зараз у нас нормальні стосунки.

Анна навчається у вечірній школі, мріє стати манікюрницею. З Миколою не розписувалася.

— Коля три місяці жив зі мною у маминій квартирі, а тоді сказав: "Не хочу в тебе на шиї сидіти". Скоро має повернутися із Чехії, куди поїхав на заробітки. Плануємо зіграти весілля.

Зараз ви читаєте новину «"За вечір пачку цигарок викурила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі