четвер, 31 січня 2013 00:00

За квиток на Висоцького день збивали бурульки

Автор: фото З САЙТА WWW.sharrlin.livejournal.com
  Французька актриса Марина Владі й радянський співак та актор Володимир Висоцький у Москві 1979 року. Марина була останньою дружиною Висоцького. Після його смерті написала книжку ”Володимир, або Перерваний політ”. 2006-го поставила однойменний спектакль французькою мовою
Французька актриса Марина Владі й радянський співак та актор Володимир Висоцький у Москві 1979 року. Марина була останньою дружиною Висоцького. Після його смерті написала книжку ”Володимир, або Перерваний політ”. 2006-го поставила однойменний спектакль французькою мовою

25 січня виповнилося 75 років від дня народження актора і співака Володимира Висоцького. Він помер 25 липня 1980-го вві сні у своїй московській квартирі. Офіційна причина — інфаркт. Та кажуть, насправді смерть настала через передозування наркотиків.

— Замолоду часто бував на виставах за участю Висоцького, — розповідає театральний режисер 55-річний Сергій Проскурня. — Кілька разів їздили з критиком Миколою Рябчуком у московський Театр на Таганці. Квитки неможливо було купити. Тоді їх продавали двічі на місяць — на початку і наприкінці. На вистави з Висоцьким розбирали за 8 годин.

Володимир Семенович написав 700 пісень. Знявся у 30 фільмах. 16 років грав у московському Театрі драми й комедії на Таганці.

— Микола о четвертій ранку займав чергу, — продовжує Сергій Проскурня. — О дев'ятій із театру виходив завгосп і відбирав міцних хлопців. Давав їм роботу на цілий день. Улітку вантажили декорації, а взимку відкидали сніг, збивали бурульки і чистили дахи. Отримували за це безкоштовну перепустку на виставу. Я навчився "стріляти" квитки. Стояв на пероні метро Таганська і запитував "лишний билетик". Кілька разів мене за це ледь не побили. Подумали, що я торгую квитками.

З першою дружиною Ізою Висоцький прожив п'ять років. Розійшлися, бо почав випивати. 1965-го Іза Костянтинівна народила сина Гліба від іншого чоловіка, але дала йому прізвище Висоцький. У другому шлюбі з Людмилою Абрамовою поет мав двох синів — Аркадія та Микиту. Обидва тепер актори. Останньою дружиною була актриса Марина Владі. За рік по смерті чоловіка вона вийшла за онколога Леона Шварценберга.

— У Висоцького азіатчина була у крові та в обличчі, — каже Проскурня. — У його ментальності й темпераменті були степова культура, енергія. У його нащадків цього немає. Онук Семен, син Микити, світлий, має скандинавський тип зовнішності. За характером геть не схожий на діда.

Багато пісень барда були заборонені. Його альбом вийшов лише по смерті.

— Попри заборони, Висоцький був страшенно популярний, — розповідає харківський співак 74-річний Вадим Мулерман. — На одеську студію грамзапису приїздила дочка Брежнєва — Галина з охороною. Їй віддали записи нових пісень Висоцького. Після кожної поїздки за кордон Володю запрошували до КДБ на Луб'янці. Просили на магнітофон розповісти про людей, із якими бачився. Коли офіційна зустріч закінчувалася, на стіл виставляли коньяк і закуску, просили Висоцького поспівати. З Володею ми були приятелями. Коли помирав його двоюрідний брат Павло, то велів, щоб дружина після його смерті передала мені пальто Володі, яке той купив у Нью-Йорку. Воно досі висить у моїй шафі. Своїй жінці я сказав, щоб коли помру, передала його в музей Висоцького.

Автограф продали за 12 тисяч доларів

Трикімнатку Володимира Висоцького на вул. Малій Грузинській, де він прожив останні шість років, здають в оренду за $4 тис. на місяць — це 32 тис. грн.

— Помешкання було виставлене в оренду торік у квітні, — розповідають у московському агентстві нерухомості. — У липні його орендували на рік. Має площу 115 "квадратів". Вікна виходять на католицький собор, а до найближчої станції метро 3 хвилини пішки. Син Висоцького хотів зробити в цій квартирі музей батька. Але ніхто не дозволить відкрити такий заклад на восьмому поверсі.

З аукціонів торгують автографами і знімками поета.

— Ми виставляли на продаж фото, рукописи Володимира Семеновича, — розказує московський аукціоніст Сергій Бурмістров. — Найдорожчим лотом стала світлина з автографом, датована 1977 роком. Її продали за 12 тисяч доларів. Знімок придбали якомусь чиновникові на подарунок.

 

Зараз ви читаєте новину «За квиток на Висоцького день збивали бурульки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі