понеділок, 13 листопада 2006 16:53

"ВВ" поставили автографи на грудях фанаток

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Гітарист гурту ”ВВ” Олександр Піпа розписується на грудях шанувальниці його творчості
Гітарист гурту ”ВВ” Олександр Піпа розписується на грудях шанувальниці його творчості

У п"ятницю гурт "Воплі Відоплясова" святкував своє 20-річчя у столичній галереї Березницького на Андріївському узвозі.

В одній із кімнат розливають шампанське, пригощають шоколадними цукерками з горішками. Доки всі чекають на 41-річного лідера гурту Олега Скрипку, видавці брати Капранови, 39 років, пригадують, як уперше побували на концерті "ВВ".

— То було 1995-го в московському клубі "Не бей копытом". "ВВ" щойно повернувся з Франції, — розповідає Віталій. — Уся Москва була завішана плакатами "Легенда українського року". Ми прийшли у вишиванках. Після концерту один старий рокер, лисий і з хвостом, заявив: "Масковскіє каманди атдихают".

Брати стоять між ящиком із музичною апаратурою та дверима в гардероб. Натовп притискає їх до стіни.

— Наша басуся Тамара Ісидорівна терпіти не могла музику, яку ми слухали, — додає близнюк Віталія Дмитро. — А "ВВ" любила. Бо в її селі так хлопці на танцях грали.

Скрипка у сірому картатому піджаку, чорній сорочці з білими ліліями. На шиї намисто з маленьких черепашок.

— 20 років тому, в травні 1986-го, ми зустрілися в Києві на 11-му поверсі гуртожитку N15 КПІ, — пригадує. — Нас було троє — я та гітаристи Олександр Піпа і Юрій Здоренко. Через рік приєднався барабанщик Сергій Сахно.

Нині замість Здоренка в гурті грає Євген Рогачевський. А Здоренко 2003 року створив групу "Борщ". Час від часу виступає з чоловіком Євгенії Тимошенко Шоном Карром.

— Де мої хлопці? — гукає Скрипка. — Передайте, щоб ішли сюди!

Ну, чого ви такі в"ялі? Тому й революцію просрали

Музиканти пробираються крізь натовп. "ВВ" грають 11 з 12 пісень нового альбому "Були деньки", який випустили до ювілею. 12-ту, "Червоні коні", не виконують, бо забули повторити її на репетиції.

— Наближається ще одна дата — 22 листопада, — згадує Скрипка початок помаранчевої революції, коли підходить черга виконувати пісню "Політрок". — Історія дає нам недвусмислєнний урок. Ну, чого ви такі в"ялі? Тому й революцію просрали, — вигукує з досадою.

Брати Капранови танцюють під музику Скрипки твіст із келихами шампанського. Соліст гурту "Мандри" Сергій Фоменко, 33 роки, пританцьовує, стоячи біля колонки. Знімкує музикантів мобільним телефоном.

— Слухаю "ВВ" з восьмого класу, — каже. — "Мандри" вдвічі молодші за "ВВ". За два місяці нашому гуртові виповниться 10 років.

Фома — кум Олега Скрипки. Каже, своєму хрещенику Романові подарував перші повзунки й теплу курточку. Останній раз у кума був місяць тому.

— Дозвольте вас привітати, — студент третього курсу КПІ Сергій тисне Скрипці руку. Хлопець навчається на радіотехнічному факультеті, який 1986-го закінчив Олег. — Викладачі його досі згадують. Він був веселим студентом, шибайголовою, душею компанії. Учився сяк-так.

Русява дівчина Віра просить Скрипку поставити автограф на правій груді. Відтягує декольте коричневої кофтинки. Галантно прикриваючи дівчину від фотографів, Олег розписується на її тілі. На лівій груді вже є автограф гітариста Олександра Піпи.

У галереї Березницького "ВВ" вивісили 200 фотографій, зібраних за 20 років.

— Ось Олег Скрипка за кермом нашої першої машини "Волга", — розповідає Сахно. — 10 років тому її продали на інтернет-аукціоні за тисячу доларів, хоча коштувала вона не більше сотні. Її купив якийсь бізнесмен, а тоді перепродав. А це 1992 рік: дорогою на концерт у клубі "Більшовик" нас стукнула машина.

Показує фото, на якому "ВВ" стоїть біля "жигулів-копійки" з пом"ятим бампером.

— Знімай піджак, я вже йду, — підходить до Сахна Скрипка.

— Олег позичив мені на виступ, — пояснює Сергій. Знімає чорний велюровий піджак і віддає другові. — Удома в Олега є валіза, де зберігається наш спільний концертний гардероб.

Річницю "ВВ" святкуватимуть дев"ять днів. 15 та 17 листопада проведуть у галереї майстер-класи. 16-го відбудеться творчий вечір Скрипки, а 19 листопада "ВВ" зіграє акустичний концерт.

Наступного дня ввечері гітарист Олександр Піпа розповів по телефону, що ніхто з рідних і друзів його не вітав.

— Це ж умовні речі, — пояснив. — Наше 20-річчя триває цілий рік.

Зараз ви читаєте новину «"ВВ" поставили автографи на грудях фанаток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі