четвер, 15 березня 2012 07:00

Володимир Лук'янченко За 10 хвилин переплив Дніпро

Автор: фото з сайта www.vk.com
  Донеччанин Володимир Лук’янченко виходить із Дніпра на берег в урочищі Вирва в Запоріжжі. Температура повітря чотири градуси морозу
Донеччанин Володимир Лук’янченко виходить із Дніпра на берег в урочищі Вирва в Запоріжжі. Температура повітря чотири градуси морозу

Донеччанин 31-річний Володимир Лук'янченко переплив Дніпро з острова Хортиця до урочища Вирва в Запоріжжі. У крижаній воді пробув 10 хв.

Володимир приходить на пляж опівдні. Знімає камуфляжні штани й чорну спортивну куртку з рожевими і синіми вставками. Лишається у синіх плавках. Розминається 5 хв. Присідає, підстрибує, віджимається від землі.

— Розминку роблю не для розігріву, а для підняття бойового духу, — каже і заходить у воду.

Його супроводжує човен з оператором і фотографом. 500 м річки плавець долає за 10 хв. Температура води +3°С. У повітрі -4°С.

— Зовсім не змерз, — Володимирові подають спортивну кофту. Він не хоче її одягати. Стрибає на місці, щоб із тіла стекла вода. — У воді було холодно. Коли вийшов на берег, стало жарко. Під час зимового купання пульс уповільнюється на 10-15 відсотків, а споживання кисню збільшується вшестеро. Завдяки цьому організм виробляє приблизно в 10 разів більше тепла. Буває, виходжу на берег, а з мене йде пара. Переплив швидко, бо течія не заважала.

2009-го Володимир організував у Донецьку клуб любителів зимового плавання "Полярні ведмеді".

— Молодь думає, що моржуванням займаються бабусі та дідусі. В нашому клубі понад 300 людей. Здебільшого до 30 років. Багато дівчат. Вони кажуть, холодна вода допомагає боротися із зайвими кілограмами, робить шкіру ніжною і підтягнутою.

— Купатися взимку почав 10 років тому. Перший раз пішов на річку восени, коли вода ще була теплою. Плавав двічі на тиждень. Коли настала зима, заняття не припинив. Тепер у холодній воді можу пробути 20 хвилин. Раніше хворів кілька разів на рік. Останні 10 років жодного разу не звертався до лікарів. В аптеку ходжу лише по презервативи.

Зараз купаюся двічі на тиждень. На свій день народження 14 лютого переплив Дніпро в Києві, наприкінці березня хочу зробити це в Дніпропетровську. Річка там кілометр завширшки. У новорічну ніч купався в Чорному морі. З друзями поїхали святкувати до Ялти. Опівночі зайшов у море. А наступного ранку влаштували пробіжку по місту. Всі були в шоці. Звикли, що 1 січня асоціюється з похміллям, а ми зламали цей стереотип. Показували, що справжні українські мужики повинні бути завжди тверезими і у формі. В Криму були три дні. Температура не піднімалася вище 3 градусів тепла, та ми постійно ходили в шортах. Так і на Ай-Петрі піднялися. Нас попереджали, що на вершині все собі відморозимо. Там було мінус 5, сильний вітер і заметіль. Друзі не витримали, вдягли куртки. А я не здався.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Лук'янченко За 10 хвилин переплив Дніпро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі