пʼятниця, 07 грудня 2012 05:30

Відкрили та освятили пам'ятник Михайлині Коцюбинській

2 грудня на Байковому цвинтарі в Києві відкрили та освятили пам'ятник Михайлині Коцюбинській. На надгробку зображені свіча, гірчичне дерево і райські птахи. Коцюбинська померла торік на Різдво, 7 січня. Була племінницею письменника Михайла Коцюбинського, брала участь у рухові шістдесятників. На її похорон прийшли зо 200 людей. У покійної залишилася прийомна донька Тетяна.

У Бостоні після інфаркту помер американський хірург Джозеф Мюррей, який 1990-го отримав Нобелівську премію за першу в світі пересадку нирки людині. Йому було 93 роки. Мюррею 1954 року вдалося успішно пересадити 23-річному чоловікові нирку від його брата-близнюка. Технологію операції відпрацював на собаках. 1962-го зробив першу трансплантацію цього органа від померлого донора. Всього провів понад три тисячі операцій. 13 років працював пластичним хірургом у дитячій клініці.

4 грудня у Штатах від шлункової інфекції померла найстаріша жінка в світі — американка 116-річна Бесс Купер.

Останні 11 років мешкала в будинку для літніх людей. Працювала вчителькою. На півстоліття пережила свого чоловіка Лютера. Подружжя мало четверо дітей і 11 онуків. Перед смертю Бесс намагалася полічити своїх правнуків і праправнуків, але збивалася на півсотні.

4 військових загинули вночі 29 листопада на автодорозі Одеса — Мелітополь — Новоазовськ. Серед них був 52-річний Карен Хачатуров, начальник Західної бази Військово-морських сил, капітан першого рангу. Із трьома підлеглими він повертався в Одесу на службовому автомобілі ВАЗ-2107 із Севастополя, де була нарада командування ВМС України. На дорозі був сильний туман. У легковик врізалася вантажівка із зустрічної смуги.

1 грудня справлять дев'ятини по 34-річному Володимиру Заїці із села Заворскло на Полтавщині. 22 листопада його збив автобус, коли з двоюрідним братом Іваном віз із лісосмуги тачкою дрова розтопити піч у хаті. Заїка копав за гроші могили на кладовищі в селі, возив людям сіно та дрова на замовлення. Підробляв на місцевій свинофермі. З дружиною Світланою виховував шістьох дітей. Малим про смерть батька не розповіли. Під час похорону їх залишили у хаті швагра Олександра.

30 листопада в селищі Чорнобай на Черкащині прощалися з головою 56-річним Григорієм Злидарем. Напередодні пізно ввечері в нього зупинилося серце. Перед цим він із дружиною Любов'ю Григорівною прийшов від сина Тараса, відвідували онука. Подивився в інтернеті новини і ліг. Селищним головою працював четвертий термін. Завдяки йому в Чорнобаї незабаром введуть в експлуатацію свердловину і водонапірну башту. Поховали 1 грудня в селі Красенівка, де живе його мати. Принесли сотню вінків і 10 кошиків із живими квітами.

Справили дев'ятини по 55-річному Леоніду Малику, голові селища Малий Маяк Алуштинського району Криму. 25 листопада він викинувся з вікна туалету на третьому поверсі клініки ім. Семашка в Сімферополі. Останні 10 днів лежав у лікарні з нервовим виснаженням. Леонід Малик став головою сільради 2006-го. У травні прокуратура Криму порушила проти нього кримінальну справу за підозрою в махінаціях із землею на території заказника Аюдаг. За тиждень до смерті Леонід Малик телефонував екс-уповноваженій із прав людини Ніні Карпачовій. Розказав, що санітари примусово відвезли його в психіатричну клініку.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили та освятили пам'ятник Михайлині Коцюбинській». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі