середа, 30 грудня 2009 17:00

Вдова Загребельного судитиметься з видавцями

Автор: фото з родинного архіву Слабошпицьких
  Письменник Павло Загребельний (крайній праворуч) у Кончі-Озерній під Києвом з канадським меценатом Петром Яциком, Джинет Байдужою, дружиною Еллою та видавцем і письменником Михайлом Слабошпицьким. За жінками стоїть син Загребельних Михайло. Фото 1999 року
Письменник Павло Загребельний (крайній праворуч) у Кончі-Озерній під Києвом з канадським меценатом Петром Яциком, Джинет Байдужою, дружиною Еллою та видавцем і письменником Михайлом Слабошпицьким. За жінками стоїть син Загребельних Михайло. Фото 1999 року

Письменник Павло Загребельний помер від туберкульозу 3 лютого на 85 році життя. Його поховали на Байковому кладовищі в Києві.

— Запхнули хтозна-куди, — каже письменник 87-річний Анатолій Дімаров. — На центральній алеї місця не знайшлося.

— На цвинтарі не було ні президента, ні прем"єра, тільки Литвин. А от Путін навіть їздив на хутір, де народився Шолохов, — зазначає Михайло Слабошпицький, 63 роки. Він опікується літературною спадщиною покійного. — Влада Загребельного боялася, недолюблювала. Років сім тому партія "За єдину Україну" попросила, щоб він виступив перед електоратом. "Мерс" прислали. Він приїхав і каже: "Люди добрі, вас завжди дурили. Дивіться, дивіться!" Назад він таксі наймав. Про нинішніх вождів в енциклопедії колись буде запис: "Дрібні політичні інтригани епохи Павла Загребельного".

Письменник Олег Чорногуз — сусід Загребельних у Кончі-Озерній під Києвом. Його дружина Лідія Степанівна — кардіолог. Раніше навідувалася до Павла Архиповича, нині провідує його вдову.

— Хоч Павло Архипович хворів, лікарень не любив, — згадує. — Тепер Елла Михайлівна переживає, на серце скаржиться. Поставила біля себе в кімнаті гарні його портрети й каже, що він поряд.

— Бідолашна у депресивному стані, у неї високий тиск, — каже Слабошпицький. — 40 років ніде не працювала, була дружиною Загребельного, і цим все сказано. Берегла дім.

Біля неї живуть син Михайло і невістка Таїсія. Донька Марина заміжня за дипломатом у Москві.

На цвинтарі не було ні президента, ні прем"єра, тільки Литвин

— Про Павла Архиповича забули, — нарікає невістка. — Михайло сам намагається встановити меморіальну дошку на будинку по вулиці Рєпіна в Києві. Там майже 30 років мешкав батько. Чула, що його твори викреслили із шкільних підручників.

— Загребельного вивчали в школі і в радянські часи, і тепер, — уточнює Слабошпицький. — Тільки роман "Роксолана" вилучили з програми, бо він заважкий для 9-класників. Я склав проспект його 25-томника, але хай закінчиться ця психоза з виборами. Бо направлю на візу Ющенку, а завтра він уже не президент. Харківське видавництво "Фоліо" уклало із Павлом Архиповичем угоду. Друкували великі тиражі, а казали, що видали дві чи три тисячі. Загребельний мені нарікав, що його обдурюють. Але він чоловік благородний, не опускався до шпигування. Не царське діло. Після його смерті родичі почали конфліктувати з видавництвом. Гадаю, Елла Михайлівна в суді захищатиме права сім"ї.

У столичній книгарні "Є" продають 20 книжок Павла Загребельного. Вони коштують від 20 до 110 грн.


Іванові Драчу подарував палас


"Павло Загребельний допоміг мені отримати 3-кімнатну квартиру в Києві на вулиці Суворова. Я не встиг ще там поселитися, коли він іде. Під рукою тримає палас. У велику кімнату жбурнув і каже: "Іване, живи! Будь здоров". Щедрий був чоловік".

Поет Іван Драч, 73 роки


"Він любив молодих письменників. Якось іду зі спілки, а він запитує: "Що там нового чути?" Кажу: "У письменницьку спілку не приймають поетесу з Луганська Тетяну Дейнегіну. Перед цим телефонував її чоловік і сказав, що вона народила трійню". — "Да ти що? Трійню! — вигукує Загребельний. — Яка молодець! Та вона для народу зробила більше, ніж ми, разом узяті. Падлюки!" Йде до комісії і пропонує прийняти Дейнегіну: "І хай тому рука відсохне, хто проголосує проти". Усі проголосували "за".

Письменник

Михайло Слабошпицький, 63 роки

Зараз ви читаєте новину «Вдова Загребельного судитиметься з видавцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі