середа, 23 травня 2007 14:25

У Стринадюка купив ніж Григорій Омельченко

Автор: фото: Марина ВАРИЧ
  На фестивалі ”Етноеволюція” Роман Стринадюк (ліворуч) показує ніж і пістолет майорові місцевої міліції
На фестивалі ”Етноеволюція” Роман Стринадюк (ліворуч) показує ніж і пістолет майорові місцевої міліції

Роман Стринадюк, 71 рік, виготовляє мисливські ножі, пістолі. Продає їх у Косові на Івано-Франківщині. Вишивальниця Марійка Іванчук каже, що дядько Роман торгує щосуботи.

— На початку травня падав сильний дощ. Він застудився, то прийшов торгувати онук Орест, — розповідає жінка, розкладаючи на лоток вишиті бісером сорочки. — Це вперше за 10 років. Ми налякалися, але він хутко видужав.

Високий худий чоловік у капелюсі з китицею, вишиванці й плетених шкарпетках швидко дріботить через дорогу. Сріблястий джип проноситься перед дідом, обдавши його кіптявою.

— Бігме, гасають, як навіжені, — чоловік спиняється посеред дороги. Біля стовпа читає оголошення: "Слухання російської попси може призвести до довічного ув"язнення". Сплескує, сміється.

Вітається майстер словами "Слава героям". Просить не називати його дідом, а казати пан. Розповідає, що три тижні тому їздив на фестиваль "Етноеволюція" в Космач.

— Матінко моя, скільки понаїхало гостей, — плескає по штанях. — Чим старіша і занедбаніша річ, тим дорожче купували. У кума взяли старезну праску, якій 150 років.

Каже, йшов на фестиваль 30 км. Потратив два дні. На ночівлю спинявся в селі Шешори, у двоюрідного брата.

Поруч сидить вишивальниця Маруся, намагається заправити чорну нитку в голку.

— У нього купив ножа депутат Григорій Омельченко, — озивається.

Пан Роман втягує шию в плечі, нітиться. Каже, що не знав, кому продає ніж. Якби знав, назвав би більшу суму. А так взяв як із усіх — $300. Депутат був у джинсах, крутив ніж, казав: "Файно, файно". Розрахувався доларами. Космацькі підходили до нього, запитували: "Коли жити краще будемо?"

Онук, лобуряка, женитися не хоче

Стринадюк дістає з кишені носовичка, витирає лоба.

— На ярмарці в Австрії один пістоль купив заступник мера міста Відня. За 15 хвилин прийшов за другим, мер замовив, — викочує груди колесом майстер. — А ще для артиста робив мощовик. Це пустий металевий хрест, який з одного боку має нішу, що закривається. Він при мені поклав туди мощі якогось святого, казав — привіз із Єрусалима.

Стринадюк тре пальцем скроню. Каже, ім"я артиста забув. Розповідає, що його пістолі не стріляють. Якось міліціонер із Франківська купив, потім приїздив віддавати.

— Я йому показав металеву скульптуру жінки. Ніхто не каже, що вона непотрібна, бо до неї можна тільки притулитися. Він поїхав ображений.

Стринадюк за освітою — інженер, закінчив інститут нафти й газу. Здобув спеціальність "проектування і експлуатація газопроводів".

— Якось прокладав газ у косівське художнє училище. Директор побачив на руці шкіряний ремінець від годинника, оздоблений металевими цяточками. Попросив зробити такий самий. Заплатив 40 рублів, а моя зарплата тоді була 125.

А Маруся, — розповідає про дружину, — працювала в косівській столовій поваром. Там ми й познайомилися 1953-го. Мені сподобалось, як вона готує ліниві вареники.

Пан Роман місяць ходив до Марусі їсти вареники. Потім прийшов із букетом конвалій, запропонував одружитися. Весілля обоє справляли в національному одязі.

— Онук, лобуряка, женитися не хоче, — скаржиться дід. — Рік тому їздив на заробітки в Польщу. Там зазнайомився з полькою. Здається, музиканткою, — дід піднімає край капелюха, чеше потилицю. — Тепер зідзвонюються по мобілці. До нас вона не приїздила.

Каже, сам мобільника не має і не хоче. Бо жінка всюди віднайде. Запитую, куди йому треба ходити в його роках.

— Як то куди? — широко розкриває очі Роман. — А до дівчат?

Каже, має міцне здоров"я, бо п"є воду з джерела, що в селищі Городок за 5 км од Косова. Щоранку проходить таку відстань під гору, аби наповнити пластикові пляшки.

Стринадюк навчив онука робити пістолі й ножі. Але Орест робить шкіряні мисливські сумки. Продає дешево, за 300–400 грн. Усі гроші витрачає на розмови з полькою.

Біля виходу з ринку мене кличе вишивальниця Маруся. Каже:

— Той артист, якому робили мощовик, — Микола Гнатюк. Я сама бачила. І старий знає його, тільки називати не хоче.

1926, 20 березня — Роман Стринадюк народився в Косові на Івано-Франківщині в сім"ї різьбяра й вишивальниці
1946 — вступив до Івано-Франківського інституту нафти й газу
1949 — головний інженер Косівського газопроводу
1950 — познайомився з кухарем Марусею Фросяк
1951 — народився син Іван
1955 — продав перший шкіряний ремінь для годинника
1971 — удома відкрив приватну майстерню
1972 — з"явився на світ онук Орест
2007 — їздив на міжнародний ярмарок до Австрії

Зараз ви читаєте новину «У Стринадюка купив ніж Григорій Омельченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі