середа, 23 серпня 2006 19:46

"Вона має тільки одну ваду: курить багато"

Автор: фото: Олекса красний
  Аліса Фрейндліх жартує, що єдиний коханий, який у неї залишився — онук Микита
Аліса Фрейндліх жартує, що єдиний коханий, який у неї залишився — онук Микита

Аліса Фрейндліх, 71 рік, уже давно відмовляється від інтерв"ю. Колись через статтю "Театр однієї актриси" вона розлучилася з чоловіком — режисером Ігорем Владіміровим, у театрі якого — імені Лєнсовєта — працювала.

— Не кожен чоловік може спокійно пережити успіх дружини, — з гіркотою каже Фрейндліх. — У мене був чудовий чоловік, соратник і союзник. Але ця публікація перетворила його на мого критика.

Розлучившись, вони ще п"ять років працювали разом. Потім Аліса перейшла в БДТ, до режисера Георгія Товстоногова.

Фрейндліх народилася у Ленінграді. Маленькою пережила блокаду. Від голодної смерті її врятувала німецька пунктуальність бабусі, яка видавала дітям  крихітну пайку хліба по годинах, а решту ховала під ключ.

Батько Аліси — Бруно Фрейндліх — походив із німців, яких Петро І привіз у Росію розпочинати склодувну справу. Мати, Ксенія Федорова, познайомилася з ним на драматичних курсах. Алісою її назвав тато, мамі більше подобалося ім"я Наталія. Але втрутилася бабуся.

— Что же ты создаешь девочке такую странную кашу — Наталья Бруновна Фрейндлих, — стенула плечима.

Перед війною батьки Аліси розійшлися. Бруно з театром евакуювався до Ташкента, а звідти повернувся з новою сім"єю — дружиною та донькою Іриною. Мати дозволяла Алісі зустрічатися з ним, але нова дружина Бруно була проти. Бачилися вони потайки. Ірина довго не знала, що має звідну сестра. Через 10 років вони познайомилася і стали подругами.

Бруно Фрейндліх казав про Алісу:

— Вона має тільки одну ваду: курить багато, бісова душа!

Френдліх почала палити у 35 років, коли померла її мати. Відтоді викурює пачку на день:

— Зате курю легкі цигарки через мундштук, і з сильним фільтром, — зітхає.

Вона ніколи не сумнівалася, що стане актрисою. Тільки не могла визначитися якою — музичною чи драматичною. У Фрейндліх було рідкісне меццо-сопрано, їй рекомендували вступати до консерваторії. Але батько вважав, що вона загубиться на оперній сцені:

— Ти ж крихітна, а там фактура потрібна.

1953 року Фрейндліх вступила до Ленінградського театрального інституту. Невдовзі побралася з однокурсником, але шлюб швидко розпався. З Ігорем Владіміровим акторка познайомилася наприкінці 50-х. Був старшим на 15 років. Забрав її з театру імені Комісаржевської, до — імені Лєнсовєта, яким керував. Одружилися вони 1964-го. За три роки на світ з"явилася донька Варвара.

Познайомтеся, це — чоловік Аліси Брунівни

— Я пізно народила, — зізнається Фрейндліх. — Молодою не мала часу думати про дітей. Потім вісім років лікувалася. А тоді раптом з"явилася Варвара! Мабуть, доля мене простила.

Актриса досі шкодує, що має лише одну дитину.

У кіно Фрейндліх менше таланило, ніж у театрі. Картин з її участю не помічали. Всенародну популярність їй приніс фільм "Службовий роман", у якому зіграла директрису Калугіну. Акторка сама вибрала зовнішність своєї героїні. Знайшла на "Мосфільмі" кримпленовий костюм 52 розміру. Відпрацювала ходу.

— Тіток-начальниць, які так ходили, тоді було хоч греблю гати, — згадує.

На початку 80-х в Алісу закохався актор Ленсовєта Юрій Соловей, молодший на 15 років. Вони одружилися. Але у театрі їй пропонували ролі, а йому — ні. Юрій почав комплексувати й зганяв злість на дружині. За кілька років вони розлучилася.

— Кому сподобається, коли про тебе кажуть: "Познайомтеся, це — чоловік Аліси Брунівни", — пояснює вона.

Але своїх чоловіків згадує з теплотою: "Вони були талановиті й дуже цікаві".

У молодості Фрейндліх багато закохувалася. Але це вже минулося.

— Для романів запізно, — сміється. — У мене ж здорове почуття гумору: старенька, яка виходить заміж, — це смішно. А романтичні стосунки в моєму віці ще смішніші. Для такої потрібний "горшочник", щоб разом вирощувати герань. Ну, ще аби міг старий торшер полагодити.

Тепер Фрейндліх має іншу пристрасть — гриби. Каже про себе: "Сумашедший грибник сродни запойному пьянице".

— Я мало вмію готувати, але гриби в мене виходять неперевершені, — хвалиться.

Донька Варвара вийшла заміж за Сергія Тарасова, віце-губернатора Санкт-Петербурга. Мають двоє дітей. Тепер Фрейндліх коханим називає лише внука Микиту.

— Я його обожнюю. Він, правда, якось назвав мене "мерзотною каструлею", бо розбудила невчасно. Грубо, зате в образності йому не відмовиш.

1934, 8 грудня — народилася в Ленінграді
1955 — перша роль у фільмі "Незакінчена повість"
1961 — актриса леніградського театру імені Ленсовєта
1964 — одружилася з режисером Ігорем Владіміровим
1967 — народилася донька Варвара
1976 — знялася у фільмі "Службовий роман"
1981 — народна артистка СРСР
1981 — розлучилася
1983 — вийшла заміж за актора Юрія Солов"я
1985 — розлучилася
Живе у Санкт-Петербурзі, має онуків Микиту, 13 років, та Анну, 11 років.

Зараз ви читаєте новину «"Вона має тільки одну ваду: курить багато"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі