понеділок, 17 липня 2006 18:53

"Тут не одна машина літає в повітрі"

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олег Закуркін тримає філіппінського метелика — ”золотавого птахокрила”
Олег Закуркін тримає філіппінського метелика — ”золотавого птахокрила”

За першою освітою 31-річний Олег Закуркін — інженер-електрик, за другою — економіст. Попрацювати встиг за обома спеціальностями. І обидві покинув заради хобі — колекціонування і розведення метеликів. Два роки тому Олег звернувся до керівництва київського зоопарку з пропозицією влаштувати експозицію тропічних метеликів. Робив її разом із дружиною Асею. Вони власноруч розводили батерфляїв і водили екскурсії.

В оранжереї під скляним куполом, обтягнутим сітками, пурхають сотні різнокольорових метеликів. Їхні сусіди — крокодили й дві черепахи, тропічна пальма та фікуси. Метелики сідають на панцирі черепах і звисають із лялечок, підсушуючи крильця.

— У Давньому Римі вважалося, що метелики — це квіти, які зірвав вітер. А християни малювали малого Ісуса з метеликом на руці, — починає Олег тоном екскурсовода.

Раптом на кілька секунд замовкає і по-змовницькому усміхається.

Щось трапилося? — питаю.

— А-а, тепер уже нічого: полетів. У вас щойно метелик на голові сидів.  

Чому ви стали їх збирати?

— Це батько починав. А я у п"ять років був отаким шкетом, — показує рукою до колін, — але допомагав йому. Згодом і в мене була колекція із 300–400 метеликів. Тоді вона складалася в основному з українських видів і тих, які можна було дістати з Росії чи Кавказу. Більшу її частину пороздавав. Зараз збираю метеликів СНД: парусників, чорнушок, аполонів. У мене майже всі аполони є! — зауважує гордо.

У парнику важко дихати. Для тропічних комах підтримують високу температуру повітря — +27°С. Повз нас проходить екскурсійна група.

— Бачите, які "шашлики"? — звертається до людей екскурсовод.

Він показує на тонкі бамбукові палиці з прив"язаними до них яскраво-жовтими й зеленими коконами метеликів. Ті, що жовті, — отруйні.

Вони наїдаються гнилого банана і п"яніють

— Щоранку з цих коконів виходить від 30 до 50 метеликів, — пояснює Олег.

По розім"ятому банану повзає на крилах метелик-красень брунатного кольору з фіолетовими вічками завбільшки з горіх .

— Це південноамериканський коліго, — каже Олег захоплено, — його називають "око сови". Найчастіше метелики харчуються нектаром квітів, але люблять перестиглі фрукти. Для каліго гнилий банан — делікатес. Вони наїдаються ним, а потім п"яніють. Літати тоді не можуть, а тільки перевалюються з боку на бік або повзають колами.

За життям комах у зоопарку Олег спостерігає вже другий рік.

— Вирощувати їх — дороге задоволення, — каже. — Тут не одна машина літає в метеликах.

А є метелик вартістю в машину?

— Таких нема, — сміється. — А взагалі найдорожчим у світі вважається Орнітоптера Олександра. Це національна гордість Нової Гвінеї. Її ціна 10 тисяч доларів за штуку. Продають таких метеликів тільки попарно. Вони дуже великі — чорно-біла самка вважається найкрупнішою в світі. Розмах її крил сягає 30 сантиметрів. Самець — невеликий, але гарно переливається синім, зеленим і золотистим кольорами. Більш ніж 10 пар таких метеликів на ринок не "викидають" — утримують ціну. А вивезти Орнатоптеру Олександру з Нової Гвінеї самому майже нереально. Влада за цим пильно стежить.

Знаєте людей, які намагалися їх викрасти?

— 30–35 років тому відомий французький фотограф Д"абрера їздив у Нову Гвінею спеціально, щоб сфотографувати їх. Розповідають, туземці везли його із зав"язаними очими. А пов"язку зняли лише раз, щоб він сфотографував метеликів.

Ви казали, що колекціонування для вас — лише хобі. Воно прибуткове?

— У колекцію вкладається багато грошей. Один мій знайомий з Росії продав невелику частину колекції метеликів і... купив трикімнатну квартиру в Москві. Є музеї за кордоном і колекціонери, які мріють роздобути певний вид. Рідкісні екземпляри можуть коштувати 300–500 доларів. У Чехії й Парижі двічі на рік відбуваються найкрупніші в світі біржі комах.

Зараз модно замовляти живих метеликів на вечірки.

— Так, ця традиція пішла від індійського повір"я. Вважається, якщо молодята випустять метеликів, вони полетять на небо й перекажуть Богу бажання пари. Спершу ця традиція перейшла в США, потім перекочувала в Європу, звідти в Росію. В Україні на вечірки метеликів почали вперше замовляти два-три роки тому. Тепер їх замовляють на весілля, дні народження і навіть Новий рік. Живих метеликів дарують в об"ємних конвертах, всередині яких є інструкція, як за ними доглядати. Інколи на великі вечірки приносять цілі коробки метеликів. Коли таку коробку відкрити, вони вилітають, ніби салют. Вартість одного тропічного метелика — від сотні гривень.

Кому з відомих людей робили такий подарунок?

— Їх дарували практично всій нашій еліті. Найбільше замовлення два роки тому зробили москвичі для Кучми.

А у вас і в квартирі живуть метелики?

— Зараз тільки на кухні. Мені цікаві невеликі екземпляри, які можна там розводити.

Дружина поділяє ваше хобі?

— Коли відкрили експозицію, перші два-три місяці ми з нею разом водили екскурсії. Спеціалістів ніде було взяти. А зараз Ася займається дитиною — у нас донька Софійка недавно народилася.

Ви їй уже метеликів показували?

— Показували! — киває весело. — Реакція адекватна: одразу в кулачок їх затиснула. Тепер у них крильця потріпані. Зараз я приніс метеликів випустити в сад.

1974 — народився в Запоріжжі
1997 — закінчив Запорізький державний технічний університет
1999 — здобув другу освіту у Запорізькій державній інженерній академії
1999 — одружився з Асею
1999 — переїхав до Києва
2005 — організував єдину в СНД експозицію живих метеликів
2006 — народилася донька Софія

Зараз ви читаєте новину «"Тут не одна машина літає в повітрі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі