вівторок, 01 листопада 2016 05:35

Третина переселенців економлять на їжі

— У переселенців вистачає грошей лише на їжу. А третина з них мусить заощаджувати навіть на харчах, — каже аналітик Українського центру соціальних реформ 38-річна Анна Гвелесіані.

Міжнародна організація з міграції разом із Українським центром соціальних реформ провели дослідження життя переселенців. Їх опитували по телефону.

— Люди хочуть повернутися додому. Тому найчастіше переїжджають у найближчі з непідконтрольними територіями області — Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Харківську, Запорізьку та місто Київ. Ті, хто не планують повертатися, їдуть подалі, — додає Анна Гвелесіані.

Основні проблеми переселенців — робота, низький рівень добробуту й житло.

Винаймати проблематично. Їм або не здають помешкань, або немає чим платити. Люди селяться в родичів, у гуртожитках, модульних містечках.

Програми із працевлаштування не працюють. 58% осіб віком ­18–59 років не мають роботи. Лише половина опитаних змогли влаштуватися на новому місці. Велика кількість перебивається випадковими заробітками.

Найбільш незахищені категорії — студенти, інваліди та пенсіонери. Соціальні виплати не покривають їхні витрати.

Зараз ви читаєте новину «Третина переселенців економлять на їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі