четвер, 06 січня 2011 09:15

Світлана Іваськевич назвала сина Ісусом

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  Іса Онбаши з Тернополя тримає на руках кота Кузю
Іса Онбаши з Тернополя тримає на руках кота Кузю

17-річний Іса Онбаши живе в Тернополі. Його ім'я в перекладі з турецької звучить як Ісус. Так його назвала матір Світлана. Два місяці тому вона поїхала на заробітки до Португалії. Іса живе з дідом у двокімнатній квартирі на вул. Степана Бандери.

— Моє ім'я приносить мені щастя і везіння, — каже Іса. — Допомогло мені в інститут поступити і зустріти багато друзів.

— Мати назвала його Ісусом, бо таким було останнє бажання його покійної сестри Лариси, — каже 75-річний Роман Іваськевич, дід Іса. — Вона померла від раку в 5-річному віці. На початку 1990-х донька була в Туреччині. Їй якось приснився страшний сон: Лариса спить із лялькою на ліжку, аж раптом у ляльки виростають зуби і вона починає шматувати дитині живіт. Коли наступної ночі сон повторився, дочка злякалася і повернулася в Україну.

Чоловік витирає сльози.

— Якось увечері, коли Світлана її переодягала, помітила пухлину під лівим ребром, на животі. У Лариси виявили рак підшлункової. Вона прожила три місяці після встановлення діагнозу. Дитина була особливою. У лікарні відчувала, коли хтось із діток помре. Із ким прощалася, того наступного дня не ставало.

Із серванту витягує кілька фотографій онуки.

— У Лариси розум був недитячий. 1 листопада 1991-го вночі підійшла до цього серванту. Щось там дивилася, робила дивні рухи, ніби ручкою від чогось відмахувалася. Тоді каже: "Усе, діду, за мною прийшли". Через півгодини дитина померла в машині "швидкої" на руках Світлани. Перед тим сказала дочці, що матиме братика і він буде називатися Ісусом.

Іса показує на серванті наклейку у формі серця. На ній надпис англійською: "Я люблю тебе, Ісусе". Наклейку приліпила маленька Лариса понад 20 років тому.

— От бачите, — показує Іса. — тут потьоки. Мама сказала, що вони з'явилися, коли я народився. Певне, серце тоді заплакало від щастя. Мені в дитинстві часто снилася сестричка. У снах ми літали над Тернополем.

— Скось Світланині подруги переконали її поїхати на відпочинок до Туреччини, — згадує Роман Іваськевич. — На кордоні вона познайомилася із турком Онбаши Бейган Халіл. Він був головним на митниці. Не любив росіянок і українок, але у Світлану закохався одразу. Вмовляв про одруження. Інакше обіцяв отруїтися.

Іса гладить на колінах кота Кузю.

— Мама навіть не сумнівалася в тому, щоб назвати мене Ісусом. Сказала про це батькові з вікна пологового. Він тоді відповів: "Іса се ля вім", що українською означає "Слава Ісусу Христу". Із реєстрацією, правда, виникли проблеми, але батько домігся, щоб записали як Іса.

— Шість років Світлана була в декреті, — каже Роман Іваськевич. — Весь час боялася втратити сина. Заспокоїлася лише тоді, коли відсвяткували 6-річчя Іси, адже Лариса прожила 5 років і вісім місяців.

Улітку Іса вступив до Тернопільського технічного університету ім. Пулюя на заочне відділення механіко-технологічного факультету. Захоплюється спортом. Займається греко-римською боротьбою і відвідує драматичний гурток "Багато галасу". Мріє стати диктором на телебаченні.

— Під час знайомства дівчата думають, що жартую, коли чують моє ім'я. Якось зателефонував другу на мобільний, він радісно вигукнув: "О, привіт, Ісусе!". На нього здивовано оглядалися всі пасажири маршрутки. Після цього вітається зі мною тихо, щоб люди не думали, що він хворий.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Іваськевич назвала сина Ісусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі