вівторок, 14 грудня 2010 06:30

Свинячі нирки Мотя заїдає згущеним молоком

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Марія Лутай з Донецька тримає на руках 17-кілограмового кота Мотю
Марія Лутай з Донецька тримає на руках 17-кілограмового кота Мотю

Найтовстіший кіт Донецька живе в 34-рiчної Марії Лутай. Вона підібрала Мотю в Санкт-Петербурзі в червні 2001-го.

— Поїхала в Пітер у гості й так полюбила місто, що затрималася на три роки, — розповідає Марія. — За професією я — вчитель географії, але без прописки змогла влаштуватися тільки в торгівлю. Продавала жіночі колготки. А Мотя сидів біля станції метро Просвєщєнія поряд із моїм рундуком. Хазяїн побачив і теж пожалів, сказав: "Нехай живе, тільки, будь ласка, нехай не гризе капрон". І вже через місяць Мотя із замученого худого котеняти перетворився на красеня.

Марія насилу піднімає важкого кота з підлоги. Кладе на диван, а поруч умощується сіра 3-рiчна кішка Марфа. Поряд із рудим Мотею виглядає малою.

— Спочатку годували кота манною кашею з рибою та морквою. Іноді їв молоко, а сир і яйця відкидав. Після того, як спробував свинячі нирки, відмовився від іншої їжі.

Мотя згортає вуха трубочкою, тоненько нявкає, стрибає з дивана та йде в іншу кімнату. Його живіт під час ходьби волочиться підлогою.

— Коли поверталася додому та через кордон Мотю перевозила, прикордонники з сумнiвом дивилися в документи кота. Жартували, що це помісь із якоюсь дикою твариною.

Мотя рiзко почав товстіти сім років тому після кастрації. Коли досяг 17 кг, ветеринар велів посадити його на дієту. Влітку кіт схуд до 15 кг. Але восени знову набрав попередню вагу.

— Якщо не даємо йому улюблені ласощі, Мотя влаштовує спектакль, — продовжує Марія. — Спочатку облизує всім домочадцям руки та ноги. Випрошуючи, лягає на спину і закочує очі. А якщо на нього не звертають уваги, починає кусатися.

Котові повернули колишній раціон.

— Мотя в нас не переїдає. Нирок з'їдає грамів 300 у день. Заїдає їх згущеним молоком. Може "догнатися" кількою. Ще "уважає" морозиво.

Називає кота упертим егоїстом:

— Він як анімаційний Ґарфiлд — живе за принципом "люби себе, плюй на всіх". Але мене виділяє. За 15 хвилин до моєї появи в квартирі виходить у передпокій зустрічати. Із Марфушею теж товаришує. Хоча та його підсиджує. Мотя зробить у дивані гніздо, а вона влаштовується поруч і проганяє, щоб зайняти нагріте місце.

Кіт зберіг спритність та природні інстинкти, незважаючи на ожиріння.

— Улітку впіймав ластівку на балконі, але я встигла врятувати птаха. А кажана замордував. А ще він любить натуральний білок. Якщо із сміттєпроводу забіжить тарган, Мотя його обов'язково схопить і проковтне.

Два роки тому кіт застрибував на антресолі й холодильник. Зараз долає висоту крісел.

— Від Мотiного стрибка на спинку крісла воно перевертається й падає. Пробив діру в дерев'яному каркасі. Ми його за те не караємо. Тому, роблячи шкоду, винуватим не почувається.

Зараз ви читаєте новину «Свинячі нирки Мотя заїдає згущеним молоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі