вівторок, 14 травня 2019 05:56

"Що менше квартир у будинку, то вищі комунальні"

"Що менше квартир у будинку, то вищі комунальні"
Prian.ru

— Приїхав у Іспанію 20 років тому. Після 10 років життя в орендованій квартирі вирішили з дружиною купити власну, — розповідає далекобійник 54-річний Юрій із Вінниці. Оселився з сім'єю в місті Торрев'єха. 2012-го придбав трикімнатну квартиру. Оформив позику на 30 років.

Ринок нерухомості вивчав кілька місяців. Виявилося, банки розпродують квартири найдешевше. Кілька років тому, коли вдарила світова криза, українці взяли чимало житла в кредит під високі відсот­ки. А розрахуватися не змогли. Багато людей повиїжджали, нерухомість віддали банкам. Вони ж розпродують її за нижчими цінами.

Більше можливостей отримати кредит у тих, хто живе в Іспанії понад рік і працює на постійному контракті. Оформляють позику на 10–30 років. Я мав хорошу банківську історію, не було боргів.

Працівник банку одразу запропонував 15 варіантів, що виставлені на продаж. Я вибрав три найбільш підходящі. Сподобалася остання квартира в п'ятиповерховому будинку з ліфтом, розташованому поблизу центру. Практично новобудова.

Житло мало ремонт, кухня обставлена меблями.

Поряд із домом працює український магазин, недалеко є супермаркет, банк. Щоранку автобус забирає дітей у школу і дитсадок.

Квартира коштувала 80 тисяч євро — 2,4 млн. грн. Доки оформляв документи, зарезервував її, щоб ніхто не купив. Коли приніс усі необхідні папери в банк, працівниця повідомила про знижки на нерухомість. Вони короткотермінові. Діють місяць. Вийшло, що придбав квартиру за 65,5 тисячі євро.

Мою заяву розглядали менш як місяць. Банк надав нашій родині кредит на повну вартість житла, бо маю гарну офіційну зарплату. Що вона більша, то краще. Якщо низька, можуть не дати кредит узагалі. Я заплатив за переоформлення і податок.

Щомісяця сплачую 205 євро — 6 тис. грн.

Можна купити житло через агенцію нерухомості. Але там дорожче, бо агенція шукає його і допомагає оформити документи.

Перед тим як придбати квартиру, бажано уточнити вартість щомісячної плати за комунальні послуги в будинку. Зветься вона "комунідат". Сюди входить плата за обслуговування ліф­тів, освітлення та прибирання в під'їздах. Що менше квартир у будинку, то вищі комунальні. Плачу поквартально раз на три місяці. Це 107 євро. А є будинки, де люди платять по 15–20 євро в місяць.

Важливо взнати, чи за квартирою немає боргів. При купівлі житла, за яким не сплачені комунальні послуги, борги автоматично переходять до нового власника. Я придбав квартиру з невеликим боргом за світло. Мав вибір: поставити новий лічильник або сплатити борг. Вигідніше лічильник. Коли у квартирі ніхто не живе, працівники так званого ресу знімають його. Я заплатив за установку лічильника, а борги списали.

Разом із кредитом на житло банк у перший рік зобов'язав застрахувати моє життя. Якщо щось станеться, рідні зможуть погасити кредит на квартиру за рахунок страховки. Мінімальна сума страхового полісу повинна дорівнювати сумі наданого кредиту.

Ще обов'язково страхую квартиру. Наприклад, якщо мене затоплять або землетрус розвалить житло, то страхова зобов'язана виплатити завдані збитки та кошти, витрачені на ремонт. Втрати визначає експерт. У цю страховку входять не лише квартира, а й меблі в ній.

Зараз ви читаєте новину «"Що менше квартир у будинку, то вищі комунальні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі