вівторок, 30 травня 2017 05:51

Школу закінчив 192 501 випускник

Автор: УНІАН
  26 травня столичні випускники стрибають у фонтан на майдані Незалежності після свята останнього дзвоника
26 травня столичні випускники стрибають у фонтан на майдані Незалежності після свята останнього дзвоника

26 травня у школах закінчили навчання. Для 192 501 випускника шкільний дзвінок пролунав востаннє. Через дощ у більшості навчальних закладах Києва свято останнього дзвоника провели у приміщеннях — холах або спортзалах.

О 9:00 в столичній гімназії №261 людно. У спортзалі колом стоять понад 1 тис. людей. Праворуч від входу директор школи вітає присутніх у мікрофон. Кілька десятків батьків чекають під дверима, бо не помістилися.

— Відійдіть, відійдіть, — розштовхує людей жінка 35 років. За нею біжить чоловік. Несе в медпункт блідого хлопця років 10. Люди розступаються.

— У спортзалі багато людей, а відчинене лише одне мале вікно, — каже киянка 31-річна Тетяна. — Для моєї Валерії це перший останній дзвоник. Не хотіла, щоб навчання закінчувалося. Вона в залі. Я не заходила. Все одно через натовп нічого не побачу.

У школі №41 із поглибленим вивченням англійської мови ім. Зої Слюсаренко лінійку проводять у дворі. Йде дощ. Батьки тримають над дітьми парасольки. Перед будівлею — півтисячі людей. У першому ряду стоять першокласники у вишиванках. Співають гімн. Двоє відмінників із дев'ятого класу піднімають український прапор на флагштоку.

— Через дощ на лінійку прийшли півкласу — 11 учнів із 20, — каже 42-річна Тетяна Фіалко. Стоїть із донькою-третьокласницею. Після лінійки йдуть до кабінету на третьому поверсі. Там класний керівник вручає учням грамоти, разом збираються за солодким столом.

— Так чекав цього дня, а зараз — сумно. Не вірю, що більше не прийду в школу, — говорить випускник Валерій Задорожний, 17 років. Стоїть у синьому костюмі зі стрічкою "Випуск-2017" на подвір'ї столичної школи №7 на вул. Патріарха Мстислава Скрипника. — Після лінійки з однокласниками підемо в центр міста. Свята не проводимо, всі готуються до ЗНО. Я хочу бути перекладачем із китайської. Подаватиму документи в кілька вузів. Троє однокласників вступатимуть у Польщу. Там можна навчатися без сертифікату ЗНО, а їхній диплом у нас визнають.

До Валерія підбігає матір, дає йому букет айстр і пачку з лейкопластиром.

— Наклеїш на ноги, якщо туфлі натруть.

Більшість цьогорічних випускників планують продовжити навчання в інститутах і університетах, кажуть у Міністерстві освіти й науки України. Дев'ятий клас закінчили 325 999 людей.

Як і торік, шкільних екзаменів не проводитимуть. За них зарахують результати зовнішнього незалежного оцінювання, яке учні складають із 23 травня до 2 червня.

Випускні вечори у школах проведуть після сесії ЗНО. Єдиної дати немає. У більшості навчальних закладів його влаштують у суботу 24 червня.

Зараз ви читаєте новину «Школу закінчив 192 501 випускник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі