середа, 19 липня 2006 16:12

"Сім"ю дядька в селі досі Керенськими звуть"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Олег Смаль каже, що Михайло Бродський викупив карикатуру на себе
Олег Смаль каже, що Михайло Бродський викупив карикатуру на себе

Художник Олег Смаль, 46 років, запросив до своєї трикімнатної хрущовки на Русанівському масиві. Зустрів у джинсах і червоній футболці. За ним довговолоса брюнетка — дружина Ганна, 46 років, і 15-річний син Юрій. На футболці в господаря портрет бородатого чоловіка у капелюсі й слово "клошар".

— По-французьки "бомж", — пояснює Олег. — Якось ішов по Єлисейських полях, а на газоні бомж спить. Поруч мобіла лежить за 500 баксів. У нас бомжами стають від злиднів, а там це стан душі.

Він дістає з полиці невеличке погруддя з червоної глини — шарж на Леоніда Кучму. У скульптури великий ніс і посмішка від вуха до вуха.

— У мене Кучма ще великий був, — хвалиться. — Два тижні ліпив його на кухні. Дружина казала: "Прикрий чимось, бо мене знудить". Потім повіз запікати в пічці до скульптора Гончарова. Кучма переходив із рук в руки. Кажуть, перед президентськими виборами його подарували на день народження голові "Ощадбанку" Олександрові Морозову.

Смаль приносить із кімнати сина стос карикатур. Розкладає на підлозі.

— Колись мене потурили з газети "Київпост", в якій пропрацював сім років. Редактор сторінки Юан Макгафі сказав: "У меня для вас неприятная новость, — Смаль імітує акцент іноземця. — Издателю не понравилась ваша карикатура: вы изобразили Кучму похожим на пьяницу".

Олег запрошує на диван, застелений рожевим покривалом. Кімната від підлоги до стелі заставлена книгами.

— Друга кімната теж, — пояснює Смаль.— Ми сімейка Адамсів — божевільних.

— Я філолог, люблю класику, а Олег — фантастику, — додає дружина, сідаючи поруч на стілець.

Малюєте карикатури на дружину? — цікавлюся.

— Каже, що рука вже не так стоїть, бо зіпсував смак на політиках, — Ганна сором"язливо усміхається.

Смаль кладе у філіжанку кави дві ложки цукру.

— Якби в армії не служив, то карикатуристом не був би, — розповідає про себе. — Коли приїжджала перевірка, солдатів наряджали офіцерами. Самі офіцери були алкоголіками: ні крос не могли здати, ні підтягнутися. Я малював п"ятиметрових Ленінів на фанерах. У клубі за портретом Леніна ми ховалися і пили портвейн. Там ще й розбитий рояль стояв. Один хлопець міг на ньому і рок-н-рольчик збацати.

Він кладе собі шматок рулета з полуничним кремом.

— Першу карикатуру надрукував у газеті "Радянська Волинь". Прийшов до мене  місцевий поет. Як положено, п"яниця, одноногий. Схожий на Єсеніна. Посварився з батьком, залишився спати на вулиці й ногу відморозив. Попросив намалювати кілька карикатур: "Одна — гонорар тобі, а друга — мені, на чорнило".

У дверній проймі висить вісім дипломів.

— Насправді їх десь 30, — каже Смаль. — На І конкурсі карикатури в Тегерані отримав першу тисячу доларів. Рік пробігав по кабінетах за грошима, не давали.

Українські карикатуристи найвидатніші у світі, — каже переконано Смаль. — За 15 років — майже 600 призів. У Радянському Союзі вміли творити без слів.

Дантес — ставленик НАТО

Питаю, чи багато платять карикатуристу.

— Карикатуристам, які малювали Магомета, заплатили по 200 доларів. А в нас дають  доларів 25–50.

А хтось пропонував гроші, щоб викупити свій портрет?

— Я намалював Мішу Бродського, який торгує своїми яблуками. Йому не сподобалося. Кажу: заплатіть гроші й гарантую, що ви її ніде не побачите. Заплатили якісь копійки. А тоді Бродський попросив помалювати на з"їзді партії "Яблуко". Потім жахнувся: "Боже, это же Нюрнбергский процесс".

Дружина поглядає на годинник.

— Якщо хочеш, можеш дивитися футбол, — дозволяє їй Смаль.

Кого легше малювати: чоловіків чи жінок?

— Чоловіків: намалював носа більшого, і готово. Агентура доносила, що Кучма кидався газетами з моїми карикатурами. А Тимошенко я сказав: не знаю, як у вас складеться, але на Українську повстанську армію тисяч 200–300 наберете. І накаркав. На виборах мене звідусіль прибрали. Газета "Свобода" перетворилася на агітку Тимошенко. А коли вибори закінчилися, мені подзвонили, щоб знову приходив.

— З Нового року сидів без роботи, — скаржиться Ганна.

— Моє досьє є в спецслужбах десь із 1982 року. В армії два місяці служив у штабі. Раптом кинули мене в грузовик і завезли в піхоту. Полковий комсомолець пішов дізнаватися про мою репутацію. "Смаль? Он у нас проходит по категории потенциальных врагов народа", — пояснив начальник особого отдела дивізії. Просто сім"ю мами колись розкуркулили і вивезли в Сибір. Знаю своїх предків із кінця XVIII-го сторіччя, — каже. — Один дід в армії Леніна воював. Другий з Петлюрою зустрічався, коли той приїжджав солдатів вербувати. Сім"ю дядька в селі досі Керенськими звуть. Бо дядько Ілько був у охороні Керенського. Куди корова пішла? — До Керенських.

Дружина підказує ідеї?

— Про дні Пушкіна в Донецьку намалював карикатуру — бюст  письменника і фрази: "Шурик, мы с тобой", "Пушкин в натуре", "Арапский — второй государственный". А про Дантеса дружина підказала: "Дантес — ставленик НАТО". У редакції заявили, що ці слова заслуговують на окрему премію.

Хочу якусь книжку пригодницьку для дітей написати, — зітхає Смаль. — А поки що надгробки проектую. Мрію будинок побудувати. Я ж архітектор. Хрущовка для архітектора — жах.

Із кухні виходить син.

— Юрій захоплюється хімією, — хвалиться батько. — Ще до експертизи казав, чим Ющенка отруїли. Подивився в довіднику, що найотруйніша речовина — діоксин.

Смаль пропонує провести мене до маршрутки.

— Післязавтра поїдемо сім"єю на два тижні в Ялту. Це перша відпустка за 16 років.

1959 — народився в селі Чаруків на Волині
1977 — у газеті "Радянська Волинь" надрукував першу карикатуру
1982 — Прикарпатський воєнний округ
1988 — закінчив Київський інженерно-будівельний інститут, факультет архітектури
1989 — одружився з Ганною
1990 — народився син Юрій
1993 — переміг на конкурсі карикатури в Ірані
1999 — майор Національної гвардії подав на Смаля позов на суму 120 мільярдів гривень

Зараз ви читаєте новину «"Сім"ю дядька в селі досі Керенськими звуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі