вівторок, 27 січня 2009 18:12

Поставили пам"ятник Їжачку в тумані

  На голки для скульптури ”Їжачок у тумані” пішло 5 тисяч саморізів
На голки для скульптури ”Їжачок у тумані” пішло 5 тисяч саморізів

Пам"ятник Їжачку в тумані встановили в Києві на перехресті вулиць Золотоворітської, Рейтарської і Георгіївського провулку. Його створив 26-річний скульптор Костянтин Скитуцький.

— Вистругав із сухих сосон, що росли біля метро Житомирська, — розповідає Скитуцький. — У грудні їх спиляли, аби не впали і не обірвали лінії електропередач. Я забрав шматки до своєї майстерні. Голки виготовив із саморізів, які насадив на залізну сітку. Друзі допомагали вкручувати, бо вже руки боліли. Вкрутили п"ять тисяч саморізів. Очі, ніс і торбинка — керамічні.

На цю скульптуру Скитуцького надихнув бронзовий кінь із пам"ятника захисникам кордонів Вітчизни. Він стоїть поряд, у пров. Рильського.

— Побачив дивну коняку з козаком, які зовсім позбавлені смаку, і згадав "Їжачка в тумані". У мультфільмі він бродив лісом і гукав конячку.

Скитуцький два роки встановлює в столиці скульптури з дерева. Створив пам"ятник Буратіно на вул. Гончара, "Гуртожиток білих ворон" на Ярославовому валу, "Припаркованого віслюка" — у пров. Рильського. Усі робив безкоштовно.

— Офіційно це не пам"ятники, а предмети ландшафтного дизайну. Мерія ще не додумалася за такі речі гроші брати.

Жителі довколишніх будинків сприйняли ініціативу митця схвально. Лише двоє пенсіонерів поцікавилися, чи має він дозвіл від мера.

— Мені їжак більше подобається, ніж ота бронзова коняка, — каже менеджер 28-річний Сергій Сашко, який працює поряд. — Особливо його торбинка. У ній, мабуть, гречка й олія від Черновецького.

Мультфільм "Їжачок у тумані" 1975-го створив московський художник Юрій Норштейн. 2003-го його визнали найкращим мультфільмом усіх часів і народів.

Зараз ви читаєте новину «Поставили пам"ятник Їжачку в тумані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі