вівторок, 19 березня 2013 07:00

Папу Франциска називають "проміжним"

У Римі обрали нового Папу Римського. Святий престол посів аргентинець 76-річний Хорхе Маріо Берґольйо. Відтепер його зватимуть Франциск І. Аргентинця обрали за латиноамериканське походження, італійські етнічні корені й консервативний світогляд, вважає релігієзнавець Андрій Юраш, 43 роки.

— Католицька громада у Латинській Америці найбільша — становить 42 відсотки, — говорить експерт. — Тамтешні католики стоять перед дуже серйозними викликами. Через впливи протестантських рухів щороку від католицтва відходять ледь не мільйон вірян.

Які були альтернативи?

— Називали міланського архієпископа Анджело Сколу. Також говорили про державного секретаря Ватикану Тарчізіо Бертоне та чорношкірого кардинала із Гани Пітера Терксона. Гадаю, час чорного Папи ще не прийшов. Темношкірого главу католицької церкви побачимо за десяток років. Також зіграло роль бажання бачити Папою когось молодшого.

Чому вибори Папи всі так активно обговорюють?

— Бо він є головою найбільшої релігійної спільноти. Католиків у світі нараховують від 1 до 1,2 мільярда. Це більше, ніж мусульман, яких зо 900 тисяч, православних — 300. До того ж католики домінують в економічно розвинутих країнах. Це не тільки південь Європи — Іспанія, Італія, Португалія, південь Німеччини, Австрія, а й Сполучені Штати. Це спільнота, яка має найпотужніший вплив на світові процеси.

Які виклики стоять перед католицькою церквою?

— Перше — робота з віруючими у глобальному масштабі. Наприклад, в Африці десятки мільйонів племен, які сповідують первісні вірування. Серед них активну місіонерську роботу ведуть і мусульмани, і християни. Є завдання долучити до католицтва якомога більше цих людей. Другий виклик — громада давно живе не за тими принципами, які пропагує церква. Це — найбільший виклик. Є питаннях абортів, використання протизаплідних засобів у країнах, де велика народжуваність, і багато соціальних проблем. Католицька церква боїться відповідати на ці питання десятиріччями. Бенедикт XVI і Іван Павло II відмовлялися ставити їх на порядок денний.

Як відповідатиме на ці питання новий Папа?

— Колегія виборців показала, що католицька церква не буде на них відповідати. Вона живе у полоні традиційних консервативних уявлень. Наприклад, є проблема педофілії. Багато хто говорить, що церква має схвалити одруження священиків як профілактичний захід проти таких нахилів. Утім, Франциск І до цього не готовий. Це ж стосується визнання церквою протизаплідних засобів як способу уникнення абортів. Боюся, що цей Папа також не готовий до цих речей. Франциска вже називають "перехідним" Папою, який буде продовжувачем попередньої каденції без можливості щось змінити.

Чим Папа може бути корисний Україні?

— З'явилася інформація, що Франциск І нібито має особисті добрі контакти з головою Української греко-католицької церкви Святославом Шевчуком. Це добре, але навряд чи визначатиме його ставлення до України і проблем, які стоять перед нашими церквами. Папа — фігура символічна. Він не може прямо впливати на якусь націю чи традицію. До того ж Україна не пріоритетна держава для Ватикану. Звісно, Папа може відвідати нас. Але якщо Бог дасть йому довге життя. Бо про планування візиту можна буде говорити лише за декілька років.

Зараз ви читаєте новину «Папу Франциска називають "проміжним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі