вівторок, 17 січня 2017 07:20

"Не можна пити газовану воду, їсти горіхи"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Соломія Лук’янець на зимові канікули приїхала до Києва з німецького Берліна. 2013 року вона стала фіналісткою вокального шоу ”Голос. Діти”
Соломія Лук’янець на зимові канікули приїхала до Києва з німецького Берліна. 2013 року вона стала фіналісткою вокального шоу ”Голос. Діти”

— За останні два роки змінилася. Тепер навіть друзі на вулиці не впізнають, — каже наймолодша оперна співачка України 15-річна Соломія Лук'янець.

Два роки тому вона поїхала навчатися в німецьку Музичну гімназію ім. Баха. На зимові канікули навідалася до Києва.

На зустріч у кав'ярні Соломія Лук'янець приїздить разом із мамою Оленою Бліновою. У дівчини коротке кучеряве волосся. Губи нафарбовані фіолетовою помадою. Нігті — лаком такого ж кольору. В носі має срібну сережку.

— У Німеччину поїхала, бо мама давно працює там. Навчає дітей грати на фортепіано, — розповідає Соломія. Замовляє молочний коктейль. — Починала вчити мову ще в Україні. Коли їхала, знала мінімум слів, потрібних для спілкування. Там довелося повністю переходити на німецьку. Спочатку було важко. З часом втягнулася.

— Зараз деякі слова вже доводиться перекладати. Бо звикла думати чужою мовою. У музичну гімназію приїздять навчатися діти з усього світу. У нашому класі є китайці та корейці. Також — двоє хлопців і одна дівчина з України. У нас там утворилася невелика українська діаспора.

Офіціантка приносить коктейль. Соломія перемішує його трубочкою.

— Співакам не можна пити газовану воду, їсти горіхи й насіння, — продовжує. — Через це не страждаю. Бо таких продуктів ніколи не любила.

Почала співати у 2 роки.

— Батьки змалку вмикали мені класику для новонароджених. Згодом ставили музику Сергія ­Рахманінова й записи моєї тітки оперної співачки Вікторії Лук'янець. Побачили, маю хист до музики. Почали його розвивати. Мама каже, в них тоді навіть думок не було, що виховуватимуть оперну зірку. Вони просто розвивали те, що дала природа. У 3 роки взяла участь у музичному конкурсі. Тоді влаштували змагання між дитячими садками. Співала пісню про дівчинку Оленку. Здобула гран-прі. Виграла великого іграшкового ведмедя. А дитсадку за мою перемогу подарували телевізор.

Соломія має колоратурне сопрано. 2009-го посіла перше місце в конкурсі "Дитяча Нова Хвиля". За два роки завоювала звання "Гордість країни" в номінації "Рідкісний талант". 2013-го стала фіналісткою вокального шоу "Голос. Діти". Позаторік Соломію занесли до Національного реєстру рекордів України як наймолодшу оперну співачку країни. На сліпих прослуховуваннях німецького "Голос. Діти" вона розвернула до себе всіх чотирьох суддів.

— Але там не пройшла так далеко, як хотіла, — каже. — Зараз такі шоу мені нецікаві. Вже переросла. Більше захоплююся професійними змаганнями. Восени брала участь у міжнародному конкурсі "Тріумф мистецтва" в Королівській консерваторії Брюсселя. Змагаються оперні співаки від 15 до 36 років. Спочатку співала романс Олександра Аляб'єва "Соловей", потім — пісню Володимира Верменича "Чорнобривців насіяла мати". Коли виконувала останню, всі жінки в журі плакали. Потім казали: хоч і слів не знали, сліз не могли стримати. Стала володаркою головного гран-прі. За перемогу вручили 500 євро. Конкурс молодий, у них ще немає багато спонсорів. Тиждень жили у Брюсселі за власний рахунок. Виграні гроші допомогли покрити ці витрати. Собі залишила 100 євро. Витратила їх на подарунки для рідних.

По годині грає на флейті та фортепіано

Соломія Лук'янець грає на флейті у шкільному оркестрі.

— У Києві ходила в музичну школу імені Лисенка, — розповідає Соломія. — Тут почала грати на флейті. Навчалася у професора Володимира Турбовського. До переїзду займалася більш як рік. Із цією базою стала першою флейтою у шкільному оркестрі німецької гімназії. У ньому учні починають грати після 10 класу. Мене взяли з восьмого. У дев'ятому вже грала першу флейту. Диригент говорив: "Такого за всю історію гімназії не було". Заняття тривають із 8:00 до 16:30. Після того йду на репетицію оркестру. Додому повертаюся після сьомої. Ще по годині граю на флейті та фортепіано.

Навчаюся по класу флейти. На вокальне відділення не вступала. Туди приймають із 16 років. Якщо молодий, нерозвинений голос перевантажувати складними аріями, то в 40 років треба закінчувати кар'єру. Це як будинок. Спочатку потрібно побудувати хороший фун­дамент, а потім поступово добиратися до даху.

Зараз ви читаєте новину «"Не можна пити газовану воду, їсти горіхи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі