четвер, 29 листопада 2012 06:30

Метелик три тижні літає по квартирі

Автор: фото надане Віктором Левковським
  Жінка тримає на руці трьох метеликів під час фотосесії. Комах протягом дня доставляють замовникам кур’єри. Перевозять у коробках і конвертах
Жінка тримає на руці трьох метеликів під час фотосесії. Комах протягом дня доставляють замовникам кур’єри. Перевозять у коробках і конвертах

— Бабочка может пролететь 1000 километров. На своем пути преодолевает моря и океаны. Если залетит в дом — это к счастью. Старайтесь несколько часов не выпускать насекомое из детской комнаты и спальни, — радить киянин 48-річний Віктор Левковський.

З дружиною Світланою робить на замовлення букети й феєрверки з метеликів. Клієнтів шукає через соцмережі та сайти.

— Якщо метелик сяде на покійника, він попаде у рай. Недобре тільки, коли приземляється на живіт вагітній. У народі кажуть, тоді може народитися мертва дитина.

Феєрверк із 20-30 африканських метеликів обійдеться у 4 тис. грн. Замовлення на тисячу може потягнути і на 20-30 тис. грн. Комаха коштує 200-500 грн. Ціна залежить від розміру і виду.

— Салют найчастіше замовляють на весілля і корпоративи, — продовжує Віктор. — Купують 50-70 комах. Одну за одною випускають із коробки. Наречені влаштовують фотосесії з метеликами. В Індії на весіллях закохані дарують одне одному їх на знак вірності. А наші молодята останні два роки почали випускати їх у небо замість голубів.

— Торік літав до Стокгольма. У тамтешніх клініках пацієнтів лікують від стресів і депресій за допомогою метеликів. Зачиняють на півдня у зимових садах із квітами і комахами. За таку терапію шведи готові платити тисячі крон. Українці метеликів замовляють для розваги. Торік тисячу привіз на новорічний корпоратив. У ресторані на Хрещатику хотіли прикрасити ними ялинки. Комахи всю ніч літали по закладу, не хотіли сідати на хвою. Але гості були такі п'яні, що метеликами і ялинками тішилися тільки до застілля. Офіціантки після бенкету їх половили і позабирали додому дітям. У квартирі комаха може жити до трьох тижнів.

Африканських метеликів, якими торгують Віктор і Світлана, вирощують на комашиній фермі у Сімферополі їхні друзі.

— По товар їздимо у Крим поїздом, — говорить Світлана, 46 років. — Транспортуємо і зберігаємо метеликів у конвертах. Коли веземо на подарунок, садимо у коробки, встелені пелюстками ромашок і троянд. Букети з комах замовляють на День Валентина та дні народження. Щоб не померзли і не повтікали, квіти обмотую целофаном. Метелики літають усередині. Байдуже, які рослини виберете для букета. Дівчина через метеликів уже ні на що увагу не звертатиме.

Люблять липовий мед і варення

Годують комах двічі на тиждень сиропом і фруктами.

— Випускаємо з конверта політати, — розказує Світлана Левковська. — Тоді у кімнаті зачиняємо вікна, вимикаємо обігрівачі та лампочки, щоб метелики не обпалили крильця. Люблять сидіти на стелі й вазонах. Сироп для них готуємо з води і меду. Найбільше подобається липовий, бо пахне на всю квартиру. Виливаю на широку тацю, щоб усі помістилися і не відганяли один одного. Улітку годувала комах стиглими кавунами і персиками, тепер даю яблука та банани. Люблять розведене водою варення і свіжовичавлений апельсиновий сік.

Деякі види метеликів ворогують між собою і можуть відгризти один одному голову, коли воюють за територію. У мене такого не траплялося. А от на залицяння комах можна дивитися годинами. Самець сідає перед самицею і кланяється їй по 15-20 хвилин, доки вона не скориться.

— Найчастіше замовляють місячного метелика з чорно-синіми крильцями, — говорить Світлана. — Часто купують Вітрильника Демолей із розмахом крил до 10 сантиметрів, Графіума із салатовими плямками, оранжеву Золотоочку Бібіліс. Із великих популярні Каліго з Центральної Америки. Але вони дорогі. Один метелик коштує 400-500 гривень.

 

Зараз ви читаєте новину «Метелик три тижні літає по квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі