понеділок, 27 липня 2009 18:08

Марія Шукшина роздавала автографи на панахиді

Автор: фото з сайту www.agmu.ru
  Акторові та режисерові Василю Шукшину минулої суботи виповнилося б 80 років
Акторові та режисерові Василю Шукшину минулої суботи виповнилося б 80 років

25 липня на Новодівичому цвинтарі в Москві відслужили панахиду за актором і режисером Василем Шукшиним. Минулої суботи йому виповнилося б 80.

Панахиду замовила старша донька Шукшина від другого шлюбу, телеведуча 41-річна Марія Шукшина. 70-річна Лідія Федосєєва — вдова актора — на цвинтар не прийшла. Полетіла економ-класом на Алтай, на традиційні Шукшинські дні в Барнаулі, Бійську і Сростках.

— Василь Макарыч мог бы гордиться Машей, — описує церемонію на своїй інтернет-сторінці актор Станіслав Садальський, 57 років. — Ольги, молодшої доньки, не було. Напевне, молилася Богу. Марія запросила священика з храму, де похована бабуся, на проспекті Миру.

Пом"янути режисера на цвинтар прийшли актори Василь Міщенко, Іван Бортник і Леонід Куравльов.

— Здивував Лєня Куравльов, — веде далі Садальський. — Не привітався з Машею Шукшиною. Казав: "Вона дуже відома, а я — ніхто!" Біля цвинтаря чужі чоловіки знімали сорочки, аби Маруся розписалася на тілі, на грошах, на папірцях. Народ її за передачу "Знайди мене" обожнює. А Куравльов сильно схуд, аж не впізнати! А був улюбленим артистом Шукшина.

Василь Шукшин мав чотири шлюби. Уперше одружився зі шкільною вчителькою Марією Шумською. Шлюб розпався за чотири роки, 1954-го, коли Шукшин поїхав до Москви вступати в театральний інститут. У столиці актор жив цивільним шлюбом із поетесою Беллою Ахмадуліною, а потім із Вікторією Софроновою, донькою літературного діяча. Із актрисою Лідією Федосєєвою познайомився 1964-го, на зйомках фільму "Яке воно, море?" Софронова народила доньку Катерину. За три роки Федосєєва завагітніла, і Шукшин переїхав до неї.

Чого ж ви мене не добили?

Не стало актора 2 жовтня 1974-го. Шукшин помер на зйомках фільму Сергія Бондарчука "Вони боролися за Батьківщину" — від серцевої недостатності. Але його колеги діагнозу лікарів не вірять. 60-річний актор Олександр Панкратов-Чорний вважає, Шукшина вбили:

— Несколько лет назад на горе Пикет я сказал об этом вголос. После этого на меня напали, — каже Панкратов-Чорний. — Пізніше я зустрів полковника КДБ і спитав: "Чого ж ви мене не добили?" А він відповів: "А ми за правду не вбиваємо". Васька на зйомках почувався нормально, не було в нього ніякої серцевої хвороби. Тіло Шукшина на розтин не везли. Його прислали з Волгограда в цинковому гробу, з фарбованим волоссям, як він знімався. Боялися, що Васька зніме фільм про Стєньку Разіна і доведе народ до бунту.

Зараз ви читаєте новину «Марія Шукшина роздавала автографи на панахиді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі